Neraz si to ani neuvedomíme, no predajcovia sa nás takmer na každom kroku snažia viac či menej nenápadne ovplyvniť, aby sme kupovali a konzumovali viac. Platí to aj v prípade čipsov Pringles. Odborník vysvetlil, prečo je ich obal zvláštny a núti nás chcieť jesť viac.
Prečo ich nedokážeme prestať jesť?
Ako informuje Mail Online, odborník Barry Smith prezradil, že tuba čipsov Pringles bola špeciálne navrhnutá tak, aby sa ľudia od nej jednoducho nevedeli odtrhnúť a chceli stále viac lupienkov. Vysvetľuje, že nejedna pochúťka je zámerne nadizajnovaná tak, aby spôsobila závislosť a aby jej ľudia jednoducho nedokázali odolať.
Tuby čipsov sú zámerne malé, aby mal človek pocit, že svoju „potravu musí hľadať a loviť“. Ide o využitie evolučného pozostatku. Dodáva, že keď pracoval pre Pringles, veľkou konkurenciou bola spoločnosť Doritos. Hľadali preto inovácie, ktoré by prilákali ďalších konzumentov. Spoločnosť pôvodne chcela tuby zväčšiť, aby sa tam zmestila celá ruka zákazníka a čipsy vedel poľahky vybrať. Smith ale tento nápad zmietol zo stola. Tvrdí totiž, že človek sa rád namáha v snahe dostať sa k jedlu. Je ako medveď pátrajúci po potrave, aj keď o tom nevie.

Verí, že čím viac musíme čipsy z tuby „loviť“, tým viac po nich túžime. Pringles istý čas dokonca mal aj v reklame slogan, že keď ich raz začnete jesť, nedokážete s tým prestať. Čo sa čipsov v bežných baleniach týka, sú extra hlučné. Podľa odborníka je to preto, lebo čím viac šuštia, tým viac má človek pocit, že ich obsah je čerstvý.
Záleží na všetkých zmysloch
Jedenie je záležitosť, pri ktorej zapájame viaceré zmysly. Záleží na tom, ako jedlo vyzerá, vonia a aký pocit vyvoláva, keď sa ho dotknete. Dôležité je dokonca aj to, aký zvuk vydá plechovka, ktorú chcete otvoriť, či tyčinka KitKat, keď ju prelomíte na polovicu. Pringles sa okrem iného zameriava aj na zvuk, ktorý vydajú čipsy, keď sa do nich zahryznete.

Podľa odborníka, prípadov obezity začalo rapídne pribúdať po roku 1970. Myslí si, že zhruba v tom čase našli spoločnosti kľúč, ktorý nútil zákazníkov konzumovať viac a rýchlejšie. Produkty sú tiež čoraz komplikovanejšie. Ľudstvo rôznym spôsobom spracúva a upravuje potraviny už stovky, ba dokonca tisícky rokov. No ultraspracované potraviny majú na ľudské zdravie dosah, s akým sa naši predkovia nemuseli pasovať. Práve pri takých jedlách máme totiž najčastejšie problém prestať ich jesť.
Zaplatili sme len 3 eurá: Vyskúšali sme sa veľmi lacno najesť v reštaurácii z Na nože. Niektorým sa takéto jedlo prieči
Žije v prenajatom byte, nemá auto a po meste chodí s batohom: Kto je Zohran Mamdani, prvý moslimský starosta New Yorku?
Najnebezpečnejšia žena: Bola posadnutá sexom a vraždila mužov pre zábavu. Dostala tvrdý trest, stále je hrozbou
Budú vianočné trhy v Bratislave drahšie? Stánkarov zaťaží vyššia 23 % DPH, na ľudí tento rok čakajú aj výhodné ponuky
Mamička varí lacné jedlá, aby šetrila peniaze: Podľa ľudí je to ako krmivo pre psa, jej manžel sa správa zvláštne
Navštívili sme nádhernú dolinu a strašidelný hrad úplne zadarmo: Nájdete tu aj jaskyňu a priam dokonalú jesennú prírodu
Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože. O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli
Jedol psie žrádlo, celý čas bol nahý: Táto reality šou prekonala rekordy, milióny ľudí sledovali mučenie
Herci, ktorí boli počas natáčania Harryho Pottera vymenení: Niekedy to bolo fiasko, inokedy tvorcovia nemali na výber
Terapia červeným svetlom nie je zázračná, tvrdí odborníčka: Vedeckých dôkazov je málo a chýbajú, nie je to všeliek












Nahlásiť chybu v článku