Ilustračná foto: Profimedia

Je vôbec na tejto myšlienke niečo pravdivé? Vyzerá to tak, že áno.

Ak ste si niekedy prezerali staré fotoalbumy s ešte čiernobielymi fotografiami po starých či prastarých rodičoch, alebo ak ste pozerali staré, čiernobiele filmy, možno aj vám v hlave skrsla myšlienka: Prečo tí mladí ľudia vyzerajú tak staro? 

Aj dnes sa môžeme stretnúť s tým, že mladý človek nevyzerá na svoj vek a tipovali by sme mu pokojne aj o 5 rokov menej. Potom je tu ale veľká skupina, v ktorej mladí ľudia naozaj aj mlado vyzerajú a dokonca vyzerajú aj na menej, ako majú v skutočnosti rokov.

Je teda na tom, že ľudia v minulosti vyzerali staro, niečo pravdy? Ako uvádza portál IFL Science, tak čiastočne áno.

Nevhodné podmienky

V prvom rade, v priebehu rokov došlo k významným zmenám v miere starnutia. Najväčšiu zásluhu na tom má životná úroveň, lepšia zdravotná starostlivosť, a tiež životný štýl.

Nie je žiadnym prekvapením, že lepšia životná úroveň ovplyvňuje to, ako starneme. Taktiež aj životné podmienky a naše zamestnanie má na to výrazný vplyv a človek, ktorý pracuje v kancelárii, bude, pravdepodobne, starnúť pomalšie ako kurič z 19. storočia, ktorý denne vdychoval množstvo splodín a bol vystavený náročným pracovným podmienkam.

Ilustračná foto: Picryl

Zmeny v biologickom starnutí potvrdzuje aj štúdia z roku 2018. V nej sa skúmali markery ako krvný tlak či funkcie pľúc, ktoré sa menili v súvislosti s chronologickým vekom, a to medzi rokmi 1988 a 2010. Zistili v nej, že aj v tomto krátkom časovom horizonte existujú významné rozdiely v starnutí, pričom novšie generácie sú biologicky „mladšie“, ako tie pred nimi. Vedci v štúdii, ktorá skúmala iba populáciu v USA, napísali, že to vyzerá, že za posledných 20 rokov sa biologický vek znížil v celom vekovom rozsahu. Zistili dokonca, že zmeny boli viditeľnejšie u starších dospelých, než u mladších dospelých.

Štúdia tvrdí, že napríklad pokles fajčenia spôsobil tiež zmenšenie priepasti medzi biologickým vekom mužov a žien, keďže muži tomuto zlozvyku holdujú menej. Taktiež užívanie liekov vedie k lepšiemu zdravotnému stavu.

Prečo teda vyzeráme teraz mladšie?

Súvisí to s množstvom čiastkových faktorov. Podľa Michaela Stevensa, z náučného kanála Vsauce, je veľkým faktorom lepšia zdravotná starostlivosť – máme vo všeobecnosti lepšie zuby, používame kvalitné opaľovacie krémy, ktoré tiež chránia kožu pred starnutím.

Ďalej je to lepší boj s chorobami, vďaka čomu náš vzhľad nemusí byť poznačený prekonanými ochoreniami, tak ako v minulosti. Takisto aj menej namáhavá práca, ktorá bývala v minulosti vykonávaná v podstate od detstva a následná lepšia starostlivosť o zovňajšok, prispievajú k tomu, že vyzeráme mladšie.

Ilustračná foto: pxhere

A nemalú úlohu v tom hrajú aj naše predsudky a módne preferencie. Ľudia na fotografiách, pochopiteľne, nosia pre nás už starú módu, ktorú si my spájame so starými ľuďmi, čo spôsobuje, že ich automaticky vnímame staršie.

Aj tento článok ste si mohli prečítať do konca vďaka našim predplatiteľom.
Staňte sa súčasťou PREMIUM klubu a získate benefity v hodnote 28 €.

Uložiť článok

Najnovšie články