Je pravdou, že mnohí ľudia prechádzajú na vegetariánsku či dokonca vegánsku stravu, no stále je v populácii veľké percento ľudí, ktorí na mäso nedajú dopustiť. Modernou odpoveďou na produkciu mäsa je jeho pestovanie v laboratóriu. No ako ukazuje nová štúdia, s jeho produkciou to nie je najideálnejšie.
V súčasnosti sa laboratórne mäso, čiže mäso vytvárané na báze živočíšnych buniek, vyrába len vo veľmi malom meradle a bez ekonomického potenciálu, keďže jeho produkcia je enormne drahá, ako uvádza IFL Science.
Viac oxidu uhličitého
Nová, zatiaľ nerecenzovaná štúdia publikovaná v predtlači na portáli bioRxiv naznačuje, že zintenzívnenie procesu súčasnej výroby mäsa z laboratória, by mohlo uvoľniť štvor- až 25-násobne viac emisií, ako klasická produkcia hovädzieho mäsa.

Autori priznávajú, že mäso z laboratória znižuje nároky na pôdu, pesticídy či antibiotiká pri chove dobytka, ale, v kontraste toho, čo si mnohí ľudia myslia, nie je šetrnejšie k životnému prostrediu. Pritom práve téza, že toto mäso je ekologickejšie, je zámerom, prečo sa do tohto odvetvia investuje veľké množstvo peňazí.
Problémom je čistenie
Často sa napríklad uvádza, že na výrobu by sa mohol používať hydrolyzát siníc, ako surovina pre bunky. Táto technológia sa nielenže nevyužíva, ale v súčasnosti nie je ani uskutočniteľná.
Veľkým problémom pri výrobe laboratórneho mäsa je potreba využívania zmesi živín až farmaceutickej kvality. Živiny totiž musia byť na vysokom stupni „čistoty“ a práve tento proces produkuje veľké množstvo skleníkových plynov. Konkrétne ide o odstraňovanie endotoxínov, ktoré uvoľňujú baktérie. Ich odstránenie je nevyhnutné, keďže aj malá prítomnosť endotoxínov môže zabrániť proliferácii, teda množeniu buniek.

Ak sa tento problém nevyrieši, tak vypestovanie kilogramu mäsa v laboratóriu si vyžiada emisie na úrovni 246 až 1 508 kilogramov oxidu uhličitého. To je už spomínaných 4 až 25-násobne viac ako u bežnej produkcie hovädzieho mäsa.
Ako riešenie vedci naznačujú snahu vývoja bunkových línií, ktoré by dokázali tolerovať vyššie hladiny endotoxínov, čo by znížilo nároky na čistenie. Tým pádom by sa tiež znížili energetické nároky na mäso z laboratória a bolo by nielen jednoduchšie na výrobu, ale aj lacnejšie.
Boli sme sa v Bratislave zaočkovať proti covidu bez registrácie: Rad nemal konca, ľudia vtipkovali o kukurici. Na toto sa pripravte
Urológ Ján Švihra: Vo vybraných prípadoch má obriezka stále veľký zmysel. Takto by mala vyzerať správna hygiena „tam dolu“
Brat za Brata zbiera údaje možno aj o vás. Redaktorka bola 21 dní v top exotickej destinácii, výdavky ju prekvapili
Objavili sme klenot, nikdy ste o ňom nepočuli: Prešli sme sa po najstaršom drevenom moste v Európe a navštívili unikát
Jednu chcel označiť horiacou cigaretou, inú zase zbil do bezvedomia. Čím bol Picasso väčší sadista, tým lepšie maľoval
Zrezanú kožu prišíval na tváre, topila sa v hnise, stál pri prvej plastike penisu: Chirurg experimentoval s obeťami vojny
ANKETA: Nemá to tu čo robiť. Pýtali sme sa Slovákov, či nakupujú v ruskom reťazci MERE a čo si o ňom myslia
Odborníčka na dýchanie Petra Gaul: 60 až 80 % z nás nedýcha správne. Čo bude platiť večne, sú 3 zásady
Najslávnejšia krádež v histórii umenia. Mona Lisa zmizla na dva roky z Louvru, podozrivý bol aj Picasso
Na Slovensku otvorili unikátny obchod: Za pár eur tu nakúpite veci, ktoré inde zrejme nenájdete, čaká na vás aj prekvapenie












Nahlásiť chybu v článku