Ondrej Ďurica počas schôdze parlamentu 2. decembra 2020. Foto: TASR - Jakub Kotian

Nie je to prvýkrát, čo Ticketportal predáva lístky na akcie spojené s neonacistom Ďuricom.

Spevák Ondrej Ďurica je na jednej strane politikom za stranu Republika, teda odnože Kotlebovskej ĽSNS, a na druhej strane spevákom, ktorého je možné vďaka rozhodnutia súdu nazývať neonacistom. Je to preto, lebo spevák pôsobil v minulosti v skupine Biely odpor, ktorej už iba názov má rasistický podtón, ho hlavne jej texty sympatizovali s neonacizmom. Najnovšie na koncert Ondreja Ďuricu predáva lístky známy portál na sprostredkovanie vstupeniek – Ticketportal. 

Otvorený list Ticketportalu

Ako píše portál omediach.com, na predaj vstupeniek na koncert Ondreja Ďuricu reagoval aj Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku a jeho predseda Richard Duda, ktorý napísal otvorený list spoločnosti TIcketportal. V liste vyjadril pobúrenie nad predajom vstupeniek na neonacistického speváka.

Koncert neonacistu Ďuricu sa má konať v marci v PKO Nitra. Aj samotný popis na portáli Ticketportal je k zamysleniu: „Ondrej Ďurica zaspieva po dlhej dobe svojim fanúšikom v nitrianskom PKO. Vďaka jeho textom je často prirovnávaný ku Krylovi či Landovi. Práve Daniel Landa krstil na tomto mieste pred desiatimi rokmi jeho debutový album.

Kým spomínanie Daniela Landu, ktorého minulosť je tiež spájaná s extrémizmom, by nemusel byť problém, prirovnávanie neonacistu Ďuricu ku legendárnemu Karlovi Krylovi oprávnene poburuje.

Je šokujúce, že v popise podujatia je aj zmienka o tom, že je Ďurica často prirovnávaný ku Krylovi. Je to nedôstojné a škandalózne prirovnanie, Karel Kryl sa musí v hrobe obracať,píše Duda v otvorenom liste.

Môžeme ho nazývať neonacistom

Duda hneď v úvode listu pripomína tiež minulosť neonacistu Ďuricu. „Naše staré vlajky budú visieť vysoko a tie, ktoré zvesíme, utopíme hlboko.“ Tento text piesne Armády bratov odkazuje na hymnu nacistickej NSDAP Die Fahne Hoch (Vlajky vysoko).

Taktiež Duda vysvetľuje, prečo možno Ondreja Ďuricu nazývať neonacistom: „Okresný súd Bratislava II v máji 2018 rozhodol, že je možné nazývať Ďuricu neonacistickým spevákom, keďže sa od svojej minulosti v kapele Biely odpor nikdy nedištancoval.“ Spomína tiež, že neonacista Ďurica na koncertoch hajloval a skandoval neonacistické pozdravy.

Nie je to tiež prvýkrát, čo Ticketportal predáva lístky na tohto neonacistu, ako pripomína omediach.com a tiež píše, že portál predáva lístky aj pravidelne na českú skupinu Ortel, ktorá má tiež blízko ku krajnej pravici a mnohí jej poslucháči sú práve z radov neonacistov.

Spoločnosť Ticketportal sme požiadali o vyjadrenie. 

Uložiť článok

Najnovšie články