aktuálna správa
Čakajú nás mimoriadne rušné týždne.

Ako sme vás informovali v článku pred niekoľkými hodinami, prvé nemocnice na Slovensku začínajú reagovať na hromadné výpovede lekárov. „Prvými lastovičkami“ boli Univerzitná nemocnica v Bratislave a nemocnica v Nových Zámkoch, postupne sa ale k rušeniu operácií pridávajú ďalšie. Navyše máme ďalší problém – lekári začínajú rušiť svoje decembrové služby. 

O tom, ako na vyhrotenú situáciu zareagovali Univerzitná nemocnica v Bratislave a nemocnica v Nových Zámkoch, si môžete prečítať TU.

Pridala sa aj Fakultná nemocnica v Trnave

Ako informuje TASR, Fakultná nemocnica Trnava obmedzuje plánované operácie pacientov, u ktorých je predpoklad, že by zostali hospitalizovaní aj po 1. decembri. Pre TASR to potvrdil hovorca nemocnice Matej Martovič.

„Plánované operácie manažujú jednotliví primári oddelení. Postupujeme tak, aby k 1. decembru neboli hospitalizovaní žiadni pacienti, ktorí majú plánovanú operáciu,“ doplnil Martovič.
Lekári podľa hovorcu výpovede nesťahujú, naopak pribudli ďalšie štyri. Celkovo podalo výpoveď 104 z 310 lekárov.

Foto: Unsplash

Na plánované operácie už neobjednáva ani Poprad

Na plánované operácie od 1. decembra už pacientov neobjednáva ani Nemocnica Poprad. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

„Vzhľadom na očakávanú zmenu v personálnej situácii na pozícii lekár sa pripravujeme na možnosť, že plánované operačné výkony nebudeme schopní od 1. decembra realizovať,“ doplnila hovorkyňa. Aktuálne nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu.

Traja lekári podľa hovorkyne svoje výpovede stiahli. „Aktuálne je 82 podaných výpovedí, počet lekárov je 248,“ ozrejmila.

Inak na tom nie je ani Banská Bystrica

Detská nemocnica v Banskej Bystrici je vzhľadom na počet výpovedí lekárov nútená zrušiť plánované hospitalizácie, respektíve operačné výkony, ktorých dĺžka by presiahla 30. november. TASR o tom informovala hovorkyňa Jana Petríková.

Rooseveltova nemocnica začala v piatok informovať pacientov o možnom preložení ich zákrokov, ktoré mali naplánované na prvých päť decembrových dní. TASR to potvrdila hovorkyňa Ružena Maťašeje.

Ďalší lekári vypovedali služby na december

K lekárom, ktorí vypovedali decembrové služby v slovenských nemocniciach, sa pridali ďalší. Mali tak urobiť v reakcii na zámer ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) zaviesť stabilizačný príspevok. TASR o tom v piatok informoval šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

V bratislavskom Ružinove by tak podľa neho v decembri na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení (ARO) zostali traja lekári. „Práve to je najväčším oddelením v nemocnici a pracuje v ňom okolo 50 lekárov,“ skonštatoval Visolajský.

Ilustračná foto: TASR – Radovan Stoklasa

V žilinskej nemocnici vypovedali podľa odborárov decembrové služby na viacerých oddelenia. „Konkrétne lekári z ARO, traumatológie, RTG, interného a chirurgie. Obdobná situácia bude po víkende v Košiciach,“ priblížil podpredseda LOZ Miroslav Mendel.

V Trnave malo decembrové služby vypovedať 24 lekárov. „V Prešove vypovedali decembrové služby lekári z ortopédie, anestéziológie, pediatri, internisti, ale i traumatológovia,“ doplnil Mendel.

Odborári opätovne skritizovali Matovičov návrh zavedenia stabilizačných príspevkov. „Od dohody s vládou nás delí 40 miliónov eur, ktoré vraj vláda nemá. Igor Matovič však má na 10 000-eurové šeky pre lekárov, ktoré majú stáť rozpočet viac ako 415 miliónov eur,“ dodal Visolajský.

O vypovedaní služieb už počas týždňa informovali odborári v prešovskej a košickej nemocnici.

Uložiť článok

Najnovšie články