Foto: TASR/AP

Západné krajiny zaviedli proti Rusku rozsiahle ekonomické sankcie v reakcii na jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v pondelok dekrét obmedzujúci udeľovanie víz občanom tým krajín, ktoré Moskva považuje za „nepriateľské“.

Ide o reakciu na sankcie, ktoré na Rusko uvalil Západ pre vojenskú inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Spojené štáty, Ukrajina, Kanada či Slovensko

Dekrét, ktorý v pondelok vstúpil do platnosti, pozastavuje režim zjednodušeného udeľovania ruských víz pre obyvateľov niektorých európskych krajín, ako napríklad Nórska, Švajčiarska, Dánska či Islandu.

Foto: TASR/AP

Zároveň nariaďuje ruskému ministerstvu zahraničných vecí a iným orgánom, aby rozhodli v individuálnych prípadoch o zavedení obmedzeného vstupu do krajiny pre tých zahraničných občanov a ľudí bez občianstva, ktorí podnikli „nepriateľské“ voči Rusku, ruským občanom alebo tamojším právnickým subjektom.

Ruská vláda schválila v marci zoznam nepriateľských krajín, na ktorom s nachádzajú i Spojené štáty, Kanada, Británia, členské krajiny Európskej únie vrátane Slovenska a taktiež Ukrajina.

Západné krajiny zaviedli proti Rusku rozsiahle ekonomické sankcie v reakcii na jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára. Reuters pripomína, že cieľom týchto sankcií je prinútiť Rusko k tomu, aby z Ukrajiny stiahlo svojich vojakov.

Zruší tiež covidové obmedzenia pre 52 krajín, ktoré sa nepridali k sankciám

Rusko okrem toho tiež zruší po 9. apríli cestovné obmedzenia zavedené v dôsledku koronavírusovej pandémie pre 52 „spriatelených“ krajín, ktoré sa nepridali k Západu a neuvalili na Moskvu sankcie za inváziu na Ukrajinu. Oznámil to v pondelok ruský premiér Michail Mišustin, ktorého citovala agentúra Reuters.

Rusko tak obnoví lety z a do Argentíny, Juhoafrickej republiky a ďalších „spriatelených krajín“, spresnil Mišustin.

Rusko zaviedlo rozsiahle cestovné obmedzenia v marci 2020 – na začiatku pandémie. Mnohé z týchto reštrikcií stále platia, Rusko však už postupne rozširovalo aj zoznam krajín považovaných za „bezpečné“, pre ktoré uvoľňovalo obmedzenia týkajúce leteckej dopravy, pripomína Reuters.

Uložiť článok

Najnovšie články