Mnohí ho máme radi. Hovoríme o čínskom donáškovom jedle, ktorému sa aj u nás na Slovensku darí celkom úspešne udomácňovať. Niekto za tým vidí perfektnú večeru, iní zase by sa ho pre veľké množstvo kalórii a tiež dochucovadiel ani nedotkol. Zvyčajne na konzumáciu používame európsky štandard – čiže vidličku a nôž, no keď si chceme vychutnať jedlo ako „takmer praví Číňania“ tak siahneme po paličkách. No vedeli aký skutočný účel má kúsok dreva, ktorými sú paličky spojené?
Chutné kúsky mäsa s poriadnou dávkou zeleniny a sójovej omáčky, k tomu nadýchaná biela ryža. Je len málo ľudí, čo dokážu odolať takejto kombinácii, najmä keď v chladničke akosi nič nie je a donáška jedla je pred vašimi dverami o niekoľko minút.
Keďže si takéto jedlo zvyčajne doprajeme len občas, mali by sme si ho užiť so všetkým, a to aj s klasickým spôsobom servírovania a konzumácie pomocou paličiek.

Paličky bývajú spojené k sebe kúskom dreva. Vďaka nemu držia pekne spolu. Pred použitím ho jednoducho odlomíme a vyhodíme ako nepotrebnú časť. A to je chyba.

Toto drievko má svoj zmysel. Slúži na podloženie paličiek, keď ich chceme na chvíľu odložiť. Vďaka tomu si nezašpiníme ako obrus, tak ani samotné paličky. Opretie paličiek o tanier totižto nie je praktické a tiež signalizuje, že sme s jedlom už skončili, tak, ako keď dáme na tanieri vedľa seba vidličku a nôž.

Podobnú „vychytávku“ môžeme nájsť aj u pre nás bežnejšieho špáradla, ktoré občas používame po jedle. Prevedení špáradiel je síce mnoho, no určite ste sa stretli aj s takýmto, ktoré má na jednej strane vyrezávanú časť.
Tu je opäť význam a účel tohto konca rovnaký ako v prípade čínskych paličiek . Môžete si špáradlo odložiť nabok bez toho, aby sa dotýkal obrusu, vďaka čomu si naň nezanesiete špinu alebo baktérie.

Sme presvedčení, že tieto „vychytávky“ ste doteraz nepoznali a síce sú to len maličkosti, no môžu sa vám niekedy zísť. Takže ak si nabudúce s priateľmi objednávate na večeru „čínu“ a budete používať pri konzumácii paličky, ukážte im, ako sa majú správne odkladať a ohúrte tak ostatných.
Zaplatili sme len 3 eurá: Vyskúšali sme sa veľmi lacno najesť v reštaurácii z Na nože. Niektorým sa takéto jedlo prieči
Žije v prenajatom byte, nemá auto a po meste chodí s batohom: Kto je Zohran Mamdani, prvý moslimský starosta New Yorku?
Najnebezpečnejšia žena: Bola posadnutá sexom a vraždila mužov pre zábavu. Dostala tvrdý trest, stále je hrozbou
Budú vianočné trhy v Bratislave drahšie? Stánkarov zaťaží vyššia 23 % DPH, na ľudí tento rok čakajú aj výhodné ponuky
Mamička varí lacné jedlá, aby šetrila peniaze: Podľa ľudí je to ako krmivo pre psa, jej manžel sa správa zvláštne
Navštívili sme nádhernú dolinu a strašidelný hrad úplne zadarmo: Nájdete tu aj jaskyňu a priam dokonalú jesennú prírodu
Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože. O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli
Jedol psie žrádlo, celý čas bol nahý: Táto reality šou prekonala rekordy, milióny ľudí sledovali mučenie
Herci, ktorí boli počas natáčania Harryho Pottera vymenení: Niekedy to bolo fiasko, inokedy tvorcovia nemali na výber
Terapia červeným svetlom nie je zázračná, tvrdí odborníčka: Vedeckých dôkazov je málo a chýbajú, nie je to všeliek












Nahlásiť chybu v článku