Ilustračná foto: Unsplash

Slovensko bude mať problémy so silným vetrom hlavne vo štvrtok a v sobotu.

Európu čaká od stredy do konca týždňa náhla poveternostná zmena. Kvôli prehĺbovaniu tlakových útvarov totiž príde na aj na naše územie veľmi nepriaznivé počasie vrátane dažďov a silného vetra. Slovensko musí byť na pozore vo štvrtok a v sobotu, kedy budú víchrice páchať veľké materiálne škody.

Vzhľadom na zmeny tlakových útvarov nad Atlantikom sa počasie nad územím Európy výrazne zmení. Ako uvádza portál iMeteo, zatiaľ čo severnejšie časti Európy bude trápiť silný dážď, no problémy napáchajú najmä dve víchrice.

Ilustračná foto: TASR (Jaroslav Novák)

Na Slovensko príde vietor už vo štvrtok

Prvá víchrica dorazí do Európy v stredu a pocítia ju najmä na Britských ostrovoch. Postupne sa cez Škótsko a Pobaltie dostane do Holandska, Nemecka, Česka a Rakúska. Práve tri posledné spomenuté štáty sú podľa iMeteo v najväčšom ohrození čo sa týka materiálnych škôd spôsobených víchricou.

Začiatok víchrice bude na Slovensku citeľný od stredy, kedy začne fúkať najmä na severe krajiny. Škody však bude silný vietor páchať najmä počas štvtkového dňa, no ešte horšia je prognóza numerických modelov, ktorá hovorí o druhej, ešte silnejšej víchrici.

Druhá príde na víkend, bude ešte silnejšia

Vietor príde v piatok z Antlantiku na územie Walesu, následne zasiahne Pobaltie, Holandsko, Benelux, Nemecko, Francúzsko, Česko aj Poľsko. Silná víchrica príde v sobotu aj na Slovensko, pričom vietor dosiahne rýchlosť až 110-130 km/h.

Ilustračná foto: interez.sk

Slovensko tak v priebehu troch dní zasiahnu dve silné víchrice, pričom tá štvrtková by mala byť len „prípravou“ na sobotnú, pri ktorej sa ráta s mnohými ničivými následkami.

Uložiť článok

Najnovšie články