Foto: Instagram / Ilustračná foto: Unsplash

Sultan Gustaf Al Ghozali dokázal, že v dnešnej dobe sa dá zarobiť prakticky na hocičom.

Pojem NFT sa za posledné obdobie stal absolútnym svetovým hitom. Tento digitálny certifikát sa dokonca stal funkčným nástrojom na zarábanie peňazí. Dôkazom toho je aj jeden indonézsky študent, ktorý sa premenou svojich selfie na NFT stal zo dňa na deň milionárom. 

Sultan Gustaf Al Ghozali z Indonézie sa už päť rokov fotí takmer každý deň. Každá z fotografií je prakticky rovnaká, keďže len hľadí do fotoaparátu s pomerne neutrálnym výrazom tváre. Myšlienkou jeho projektu bolo vytvoriť časozberné video z fotografií, ktoré sa chystal použiť na svojej promócii.

Dvadsaťdvaročnému mladíkovi, ktorý sa venuje štúdiu informatiky, sa však podaril vskutku husársky kúsok. Svoje selfie totiž premenil na funkčnú schému zarábania peňazí, pričom sa z toho stal medzi ľuďmi totálny ošiaľ, píše LAD Bible.

Čo je vlastne NFT a ako na tom Sultan zarobil?

Aj keď sa pojem NFT objavuje už takmer na dennej báze naprieč všetkými platformami, stále sa nájde skupina ľudí, ktorá o tom nikdy nepočula. NFT (Non-fungible Token) je jedinečný digitálny certifikát zaregistrovaný v blockchaine, ktorý sa používa na zaznamenávanie vlastníctva aktív, ako je umelecké dielo alebo zberateľský predmet.

V januári 2022 sa Sultan na Twitteri podelil o zvláštny ťah. „Nahrávam moju fotografiu do NFT lol,“ napísal. Študent informatiky pôvodne nacenil svoje fotky len na 0,00001 ETH (2,6 eur), avšak cena rýchlo vzrástla a teraz sa predávajú za viac ako 11 000 eur za kus.

Už jeden deň po nahraní svojich fotiek do NFT napísal Sultan šokujúcu informáciu. „Nemôžem uveriť, že si ľudia skutočne kúpili moju fotografiu NFT, za jeden deň sa ich už predalo 35.“ Ako dopĺňa LAD Bible, len v ten deň sa údajne predalo viac ako 200 jeho selfie fotografií.

„Nikdy som si nemyslel, že by si niekto chcel kúpiť tie selfie, a preto som ich ocenil len na 3 doláre (2,6 eur, pozn. red.),“ dodal Sultan. Ak sa dnes pozriete na online trh s NFT s názvom OpenSea, fotografie mladého muža sa predávajú za 4 ETH, čo sa rovná sume približne 11 000 eur.

Rodičia o tom ešte nevedia, no Ghozali je milionár

Celá zbierka s názvom Ghozali Everyday má tak hodnotu ohromujúcich 374 ETH (približne 1 milión eur).

Čo je však na celej veci najviac prekvapivé, je doterajšia nevedomosť rodičov. Ghozali je hviezdou na internete aj vo svete NFT, no sám priznal, že ešte nemá odvahu im povedať, koľko vlastne na predaji svojich fotiek zarobil.

„Aby som bol úprimný, stále som nenašiel odvahu povedať to rodičom, zaujímalo by ich, odkiaľ mám peniaze,“ cituje jeho vyjadrenia LAD Bible.

Vďaka úspechu ho začalo sledovať množstvo žien

Indonézsky mladík sa po úspechu a zbohatnutiu vyjadril, že odrazu ho sleduje množstvo žien. Al Ghozali, ktorý študuje na univerzite v Semarangu, sa, mimochodom, vďaka majetku v hodnote 1 milión dolárov stal v rodnej Indonézii miliardárom (1 euro predstavuje približne 16,2-tisíc indonézskych rupií).

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Sultan Gustaf AL Ghozali (@ghozaliphoto)

Od svojho veľkého úspechu, ktorý sa udial takpovediac za noc, Ghozali uviedol, že teraz je neustále bombardovaný súkromnými správami od žien. Podľa vlastných slov si je však dobre vedomý ich zámerov a nenechá sa len tak „namotať“.

Teraz plánuje využiť svoje novonadobudnuté bohatstvo na investície do založenia vlastného animačného štúdia, čo sa mu so spomínaným majetkom určite podarí.

Uložiť článok

Najnovšie články