Foto: Twitter.com/Chillingham castle, Instagram.com/danl2e

Chillingham Castle je považovaný za najmátožnejšie miesto v Británii.

V podstate je ako každý stredoveký hrad, ktorý sa zachoval a dnes ho možno navštíviť. Dokonca má aj celkom obyčajnú históriu, ktorá je spätá so známymi šľachtickými menami i menej známymi postavami (nielen) britskej histórie. Čo je však už menej zvyčajné, je údajná aktivita duchov a rôzne paranormálne javy, ktorých svedkami už boli stovky návštevníkov. Chillingham Castle v Anglicku je tak vďaka tomu považovaný za jedno z najdesivejších miest Veľkej Británie.

Podobných strašidelných hradov a zámkov či rôznych iných miest máme aj u nás na Slovensku pomerne dosť. Je síce pravda, že zväčša ide o marketingový ťah prevádzkovateľov obhliadok týchto miest, viacero očitých svedkov však prisahá, že v prípade anglického hradu Chillingham Castle je zážitok o niečo intenzívnejší. A tým pádom sú reči o duchoch zrejme pravdivé a nejde len o šikovnú reklamu, ako do zámku prilákať návštevníkov. Alebo nie?

Kláštor, ktorý sa ukázal ako dôležitý strategický bod

Hrad Chillingham Castle spočiatku sídlom šľachticov ani nebol. Koncom 12. storočia bol ešte stále kláštorom. Keď v ňom však kráľ Eduard I. na svojej ceste do Škótska vo vojne proti armáde vedenej Williamom Wallaceom (áno, ten William Wallace, ktorého vo filme Statočné srdce (Braveheart) stvárnil Mel Gibson) strávil noc, uvedomili si kráľovi radcovia, že ide o pomerne dobre umiestnené strategické miesto. Kláštor sa totiž nachádzal na hranici medzi dvomi znepriatelenými národmi. Anglická armáda ho tak začala využívať vo svoj prospech, najmä však ako zastávku na oddych pre kráľovských vojakov.

To, samozrejme, na ňom zanechalo viacero tvrdých rán. Keďže sa nachádzal blízko nepriateľského územia, býval častým terčom rozhnevaných Škótov alebo ďalších nepriateľov. Britské kráľovské vojská si veľmi dobre uvedomovali, že ak chcú kláštor aj naďalej využívať ako dôležitý strategický bod, bude miesto musieť prejsť rozsiahlou rekonštrukciou. K tej prvej napokon došlo až v roku 1344, kedy kráľ Edward III. udelil súhlas na to, aby sa z kláštora stala nedobytná pevnosť. A odvtedy už bolo miesto definitívne sídlom šľachticov.

Chillingham Castle ešte ako kláštor na jednej z malieb. Foto: Wikimedia Commons (Public Domain)

Niekoľkokrát prestavaný

Ako dejiny pomaly plynuli ďalej, bol Chillingham prestavaný a rekonštruovaný ešte niekoľkokrát. Niektoré miestnosti zanikli úplne, niektoré boli prestavané do vyhovujúcejších podmienok, niektoré úplne nové vznikli. Neskôr, bližšie k modernej ére, boli vybudované v okolí hradu aj rozsiahle záhrady v talianskom štýle. No a tak, ako menil hrad svoj vzhľad, menil aj svojich majiteľov. Nikdy ním však nebol nikto neurodzenej krvi.

Chilligham Castle si toho odžil svoje. Bol dejiskom viacerých príbehov, veselých i romantických, smutných i doslova desivých. V podstate skutočne tak, ako každý iný hrad.

Bol dejiskom rôznych historických udalostí, pri ktorých dochádzalo k narodeniu nových šľachticov, no, žiaľ, aj k tragickým úmrtiam. Smrť tu našli desiatky vinných i nevinných pri rôznych pandémiách, ale aj v mučiarni. A aj duše týchto nešťastníkov vraj hrad obývajú dodnes.

Foto. Chillingham Castle (Twitter.com)

Hrad plný duší nielen tých, ktorí v ňom našli smrť

Stovky návštevníkov a vyšetrovateľov paranormálnych javov uviedli, že hrad Chillingham oplýva akousi zvláštnou energiou. Opisy niektorých však zachádzajú ešte ďalej. Nevysvetliteľné pohyby nábytku, zvláštne svetlá a aj bolestné výkriky z rôznych kútov sú len malými svedectvami toho, čo návštevníci o tomto hrade povedali.

Edwardova izba patrí medzi najstrašidelnejšie. Foto: Chillingham Castle (Twitter.com)

Videá z prechádzok chodbami i okolím hradu môžete nájsť aj vo videách na sociálnych sieťach. V nich môžete vidieť mnohé vyjadrenia pracovníkov, ktorí sú v hrade zamestnaní ako sprievodcovia. Tí boli tiež často svedkami nevysvetliteľných javov. Chillingham skrátka oplýva atmosférou, akou neoplýva žiadny iný hrad nielen v Británii, ale pokojne aj v celej Európe. Kto ale vôbec v zámku straší?

Niektorých duchov sa dodnes nepodarilo odhaliť, miestne legendy však najčastejšie hovoria o duchovi Lady Mary Berkeley, ktorá bola jednou z mileniek kráľa Henricha VIII. Hovorí sa o nej, že mala dvoch synovThomasa Stucleyho a Johna Perrota, ktorí mali byť nemanželskými synmi samotného kráľa. Aby Lady Mary predišla hanbe a nebodaj neskončila ako jedna z popravených manželiek Henricha VIII., vydala sa za Sira Thomasa Perrota.

Ďalšími sú duch „modrého chlapca“ a „duch bielej špajze“, obaja pomenovaní podľa miestností, v ktorých ich návštevníci Chillinghamu najčastejšie videli.

Niektorí duchovia na ľudí útočili

Samozrejme, ako sa na správny hrad plný duchov patrí, ani tu nedochádza len k divným zvukom a pozorovaniu zvláštnych tieňov. Niektoré udalosti doslova naháňajú hrôzu a sú lákadlom pre lovcov podobných zážitkov. Niektorí návštevníci totiž uviedli, že počas návštevy zámku ich ťahali za vlasy.

To primälo používateľku sociálnej siete TikTok, aby sa za múry hradu vydala počas nočnej prehliadky. A aj z jej svedectiev vám naskočia zimomriavky. Ako v jednom zo svojich videí prezradila, miestni sprievodcovia návštevníkov desivými príbehmi nešetria. Sú plné krvi, vrážd, väznenia, mučenia a naozaj hrozivých úmrtí. Pri príchode do „Edwardovej izby“ dokonca pocítila aj nezvyčajný chlad. Miestnosť mal kedysi obývať aj sám Henrich VIII. počas svojich ciest.

@rebbeebee18

Comment if you spot any orbs… #northumberland #newcastleupontyne #halloween #haunted #paranormal #uk #newcastletiktok

♬ Scary stories, horror footage, halloween sati – RYOpianoforte

Používateľka rebbeebee18 sa ale pochválila aj s inou vecou. Spolu s ňou bol v skupine na prehliadke hradu aj jeden muž, ktorý si so sebou vzal merač „paranormálnych aktivít“. Ten mal podľa nej svietiť „ako bláznivý“ v niektorých častiach spomínanej miestnosti.

Za múrmi miestností boli pochované deti

Hrad Chillingham sa vďaka svojej povesti stal predmetom vyšetrovaní lovcov a vysvetľovačov paranormálnych javov. Krátke dokumenty o ňom boli pripravené v rámci známych i menej známych televíznych programov. Medzi nimi napríklad Most Haunted, Scariest Places on Earth, Ghost Hunters International a mnoho ďalších. Hrad je podľa nich plný duchov aj preto, že za stenami niektorých miestností sa objavili pochované pozostatky detí.

To, či v ňom naozaj straší, si však musí vyskúšať každý sám na vlastnej koži. Pokiaľ teda plánujete návštevu Anglicka a budete sa pohybovať v okolí hradu Chillingham Castle, rozhodne jeho návštevu nevynechajte. Nielen pre jeho nevysvetliteľné báje a legendy, ale aj pre naozaj podmanivé prostredie. Nebudete to ľutovať.

Chillingham Castle, LAD Bible, Tudors Fandom

Aj tento článok ste si mohli prečítať do konca vďaka našim predplatiteľom.
Staňte sa súčasťou PREMIUM klubu a získate benefity v hodnote 28 €.

Uložiť článok

Najnovšie články