Od pondelka (26. 4.) sa otvorili vonkajšie terasy a teda exteriérové priestory reštaurácií a kaviarní. Za exteriér sa považuje priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán.
Čo sa týka červených a ružových okresov, oddnes na vstup na terasu nepotrebujete negatívny test. Ten je však stále potrebný v bordových okresoch, nesmie byť starší ako 7 dní. Na terasách musia mať ľudia povinné prekryté horné dýchacie cesty rúškom alebo respirátorom. Tie si možno dať dole len na čas, nevyhnutný na konzumáciu. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k činnosti maloobchodných prevádzok a prevádzok služieb.

Prísne hygienické opatrenia
V exteriérovej časti prevádzky je konzumácia povolená len posediačky, pričom medzi stolmi musia byť rozstupy minimálne dva metre. Nie je povolený samoobslužný výdaj, ako je nakladanie šalátov alebo odber pečiva. Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál. Obsluha tiež musí zákazníkom k jedlu priniesť príbor zabalený do papierovej servítky, keďže podľa vyhlášky nesmie byť pre zákazníkov voľne dostupný na stoloch.
Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami a každú hodinu sa musia dezinfikovať. Rovnako je potrebné vydezinfikovať stôl, stoličku aj jedálny lístok po každom zákazníkovi. Stanovujú sa tiež podmienky pre umývanie riadu. Pri ručnom umývaní kuchynského riadu sa odporúča pridať pred opláchnutím dezinfekčný prostriedok. Hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková zároveň pripomína, že naďalej platí zákaz konzumovať jedlá a nápoje v interiéri.
Na terase s personálom by nemali ľudia chodiť osobne k pokladnici
Ak ide o prevádzku s obsluhou na terase a personál neurčí inak, je vhodné sa nechať obslúžiť a nechodiť osobne k výčapu či pokladnici. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva. „Na terasu vstúpte s nasadeným rúškom alebo respirátorom, vydezinfikujte si ruky a takto sa usádzajte k stolu,“ spresnila Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ. Zdôraznila, že je potrebné si vyberať miesto na sedenie tak, aby bol zákazník od iných hostí vzdialený aspoň dva metre.
„Prevádzkovateľom sa minulý rok ťažko preverovalo, či za stolom na terasách skutočne sedia osoby zo spoločnej domácnosti, a vznikali tak konfliktné situácie. V súčasnej situácii však odporúčame, aby ste preferovali spoločnosť ľudí, s ktorými žijete v jednej domácnosti alebo s nimi zvyknete tráviť čas v rámci kolektívu,“ dodala Račková. Pripomenula, že vírus môže mať inkubačný čas až 14 dní.
ÚVZ preto odporúča medzi stretnutiami s rozličnými skupinami ľudí dodržiavať dostatočne dlhý časový odstup. „Aby ste nechtiac nezaniesli vírus do viacerých, inak nesúvisiacich kolektívov,“ vysvetlila Račková.
Navštívili sme nádhernú dolinu a strašidelný hrad úplne zadarmo: Nájdete tu aj jaskyňu a priam dokonalú jesennú prírodu
Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože. O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli
Jedol psie žrádlo, celý čas bol nahý: Táto reality šou prekonala rekordy, milióny ľudí sledovali mučenie
Herci, ktorí boli počas natáčania Harryho Pottera vymenení: Niekedy to bolo fiasko, inokedy tvorcovia nemali na výber
Terapia červeným svetlom nie je zázračná, tvrdí odborníčka: Vedeckých dôkazov je málo a chýbajú, nie je to všeliek
ANKETA: Nepáči sa mi to, malo by sa to odstrániť. Slovákov sme sa opýtali, čo si myslia o Separovom sprejovaní v Himalájach
Komikov sme sa spýtali, čo hovoria na novú maximálnu rýchlosť chodcov 6 km/h: Budeme ju merať dvoma pohlaviami
Káva za 3,60 eura nám udrela do nosa a nevoňala: Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože
Prirovnávajú ju ku Kate Middleton, takto ju mal Putin žiadať o ruku: Kto je Alina Kabajevová, údajná nová cárovná v Kremli?
Ste tu za hodinu, najete sa od 5 eur: O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli, musíte ho vidieť












Nahlásiť chybu v článku