foto: TASR - Martin Baumann

Návrh zákona predstavila poslankyňa Anna Záborská.

Nemenia sa základné podmienky umelého ukončenia tehotenstva. V novele zákona sa bude predlžovať čas na rozmyslenie zo 48 hodín na 96 hodín. Žena by mala dostať kvalitné poučenie a informovaný súhlas.

Novela navrhuje, aby bol lepší zber informácii, prečo a z akých dôvodov šla žena na potrat. Novela bude taktiež zakazovať komerčné reklamy na potraty.

Interupcia je dnes možná aj po uplynutí 12 týždňov tehotenstva. OĽaNO chce povoliť interupciu až po tom, čo bude zdravotný stav ženy posúdený dvomi lekármi. Bude povinná druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravotného stavu matky a dieťaťa. Vyšetrenie bude hradené zo zdravotného poistenia. Štát by mal poskytnúť núdzové bývanie pre tehotné ženy, ktoré nemajú kde bývať.

Zmeny v oblasti potratov by sa mali orientovať predovšetkým na podporné opatrenia pre ženu, ktorá zvažuje umelé prerušenie tehotenstva. Má sa jej tiež zabezpečiť dostatok informácií pred zákrokom, aby sa dokázala komplexne rozhodnúť. Poslankyňa Anna Záborská (klub OĽaNO) deklarovala, že novela nestojí na zákaze či sprísňovaní termínu na podstúpenie interrupcie. Novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti predstavili v piatok poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu OĽaNO.

„V našom návrhu nehovoríme o zákaze či radikálnom obmedzení prístupu k ukončeniu tehotenstva, no o pomoci ženám, ak stoja pred rozhodnutím podstúpiť interrupciu primárne zo sociálnych a ekonomických dôvodov,“ uviedla Záborská s tým, že novela neposunie Slovensko liberálnym ani konzervatívnym smerom, ale smerom sociálnym a prorodinným. Tvrdí, že právna úprava má ponúknuť pomoc ženám tak, aby sociálny a ekonomický stav ženy či jej rodiny nebol dôvodom interrupcie.

Poslankyňa za OĽaNO Lucia Drábiková doplnila, že novela má pomôcť napríklad aj slobodným matkám a študentkám, ktoré potrebujú pomoc. Upravovať má podmienky utajovaného pôrodu. Tieto ženy by mali podľa jej slov dostať komplexnú ponuku možností na ich zabezpečenie, aby sa dokázali komplexne rozhodnúť.

Uložiť článok

Najnovšie články