Foto: British Geological Survey

Najstarší suchozemský živočích pochádza z obdobia pred 425 miliónmi rokov.

Už z biológie na základnej škole vieme, že život na Zemi pochádza z vody. Po miliónoch rokov sa prvé živočíchy vynorili z vody a začali sa prispôsobovať životu na súši. O tom, ako táto evolúcia prebiehala doteraz nemáme dostatok dôkazov a nevieme ani hodnoverne uviesť, ktorý živočích bol ten prvý. Avšak teraz vedci identifikovali horúceho kandidáta. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci skúmali dávno objavené fosílne nálezy rôznych živočíchov, najmä hmyzu. Medzi nimi objavili už zaniknutú stonožku (viacnožku) z rodu myriapoda a tá predstavuje najstarší dôkaz živého zvieraťa, ktorý dýchal vzduch na Zemi, uvádza portál Science Alert.

Objavili ju už pred 120 rokmi

Za prvé zvieratá na Zemi sa pokladá hmyz, konkrétne článkonožce vrátane chrobákov, pavúkov či stonožiek.

Fosília stonožky Kampecaris obanensis bola objavená už v roku 1899 na jednom zo škótskych ostrovov. Až teraz ju vedci podrobili dôkladnej analýze a zistili, že je datovaná do obdobia spred 425 miliónov rokov. Ak je dátum naozaj správny, ide o najstaršie suchozemské zviera, ktoré bolo zatiaľ objavené.

Ilustračná foto: Pixabay

Analýza prebiehala analýzou zirkónu v hornine a na základe jeho merania sa podaril stanoviť takýto vek fosílie. Táto metóda je ale náročná a môže prísť pri datovaní k chybám.

Nemusí byť najstaršia

V skutočnosti existuje reálny predpoklad, že najstarším živočíchom nebol rod myriapoda, ale o niečom takom nemáme priame dôkazy.

Už o 20 miliónov rokov po tomto objave na Zemi žili veľké skupiny chrobákov a o ďalších 20 miliónov rokov žili v lesných spoločenstvách pavúky či ďalší hmyz.

Ilustračná foto: Pixabay

Je to veľký skok od drobnej stonožky až po zložité lesné spoločenstvá za krátky čas,“ uvádza geovedec Michael Brookfield z Texaskej univerzity a Massachusettskej univerzity.

Tieto zistenia sú založené iba na nájdených fosíliách, a tak nemáme ďalšie dôkazy o starších živočíchov ako bola spomínaná stonožka. Vedci uvažujú, že ak by to bol naozaj najstarší živočích, potom veľmi podceňujeme rýchlosť, akou sa dokázal suchozemský život na Zemi vyvíjať.

 

Uložiť článok

Najnovšie články