Foto: Pexels.com

Bežný užívateľ to možno nevníma, no Facebook sa neustále mení.

Jeho tvorcovia neustále hľadajú cestičky, ako dostupné služby vylepšovať. Niektoré zmeny sú badateľnejšie, iné zas menej. V tomto prípade Facebook buduje tzv. tieňovú sociálnu sieť, ktorú budú užívať len boty.

Článok pokračuje pod videom ↓

Cieľom je študovať interakcie ľudí na Facebooku

Ako informuje portál The Independent, Facebook vytvára tzv. tieňovú sociálnu sieť, ktorej jedinými užívateľmi budú boty a ktorej cieľom bude odhaliť, ako sa na sociálnych sieťach správajú podvodníci. Tieňová sociálna sieť, teda Web-Enabled Simulation (WES), sa pokúsi napodobniť vzorce ľudského správania a vedci dúfajú, že vďaka tomu sa im podarí zistiť, prečo a ako ľudia zneužívajú osobné informácie iných či to, ako na sociálnych sieťach fungujú tzv. internetoví trollovia.

Tieňová sociálna sieť bude simuláciou, kde medzi botmi budú prebiehať interakcie podobné tým ľudským. Boty teda budú môcť odosielať žiadosti o priateľstvo či dať najavo, že sa im nejaký príspevok páči alebo nepáči. Každý bot bude napodobňovať iný typ osobnosti, čo znamená, že niektoré budú ľahké obete podvodov, kým iné zas budú zámerne vyhľadávať obete.

Foto: unsplash

Boty budú len súčasťou simulácie

Odhaduje sa, že Facebook využívajú viac ako dve miliardy ľudí, výskumníci preto dúfajú, že simulácia pomôže odhaliť prípadné nedostatky giganta vo svete sociálnych sietí. V tieňovej verzii sociálnej siete budú prebiehať tisícky simulácií súčasne a po ich ukončení budú automaticky odporúčané vylepšenia. Tie budú následne aplikované v prípade reálneho Facebooku.

Samozrejme, boty budú po celý čas od skutočných užívateľov Facebooku oddelené. Vedci totiž ani najmenej netúžia po tom, aby sa hranice medzi skutočným užívateľom a botom zmazali. Užívatelia Facebooku sa teda nemusia obávať, že človek, s ktorým práve komunikujú, by mohol byť v skutočnosti bot.

The Independent
Uložiť článok

Najnovšie články