Foto: Unsplash.com

Až 14 percent ľudí neznáša vianočné sviatky.

Máte radi vianočné sviatky, alebo vás desia? Predpoklad, že všetci milujú Vianoce, je tak hlboko zakorenený, že je ťažké zistiť, čo si ľudia naozaj myslia, poznamenal britský spravodajský server The Telegraph. Z anonymného prieskumu, ktorý vykonal server Surveyjunkie.com medzi viac ako dvoma tisíckami opýtaných, teraz ale vyplynulo, že približne 14 percent ľudí si sviatky spája s úzkosťou – a osem percent s depresiami.

V mnohých ohľadoch tak zrejme neprekvapí, že najmenej každý piaty človek sa v decembri cíti byť vystresovaný. Je to najtemnejšie obdobie v roku. Keď budete dodržiavať školskú dochádzku a pracovnú dobu, potom sa s výnimkou víkendov nemusíte vôbec dostať von za denného svetla. Chýba vám teda prirodzené svetlo, ktoré pôsobia priaznivo na zlepšenie nálady.

Program je nepríjemne nabitý – každý večierok, školské predstavenie alebo vianočné nakupovanie, môžu byť samy o sebe príjemné, ale keď sa spojí všetko dohromady, môžete sa cítiť v časovom strese. To narúša pravidelné jedlo i spánok a máme menej času na odpočinok alebo cvičenie, čo sú ďalšie spôsoby, ako si zlepšiť náladu. A stúpa tiež finančný tlak spojený s nákladmi na darčeky a oslavy.

Foto: Pixabay

Okrem toho sú tu ešte individuálne dôvody. Môžete byť introverti, ktorým sú veľké zhluky ľudí nepríjemné. Možno trpíte sezónnou afektívnou poruchou (SAD), ktorá prichádza na jeseň a v zime, a prejavuje sa najmä extrémnou únavou, spavosťou a depresiami. V takom prípade vám dá veľkú prácu vôbec vstať a vyjsť z domu, nieto sa ešte usmiať.

Možno ste prišli o prácu, alebo ste mali v poslednom čase veľké výdavky a nakupovanie darčekov je pre vás stresujúce. Trebárs majú ľudia, s ktorými zvyčajne trávite sviatky, tento rok iné plány, alebo v najsmutnejšom prípade už nie sú medzi nami, a vám sa nechce opakovať tradície, ktoré vám ich budú len pripomínať.

Ak patríte medzi pätinu nešťastných ľudí, ktoré nadchádzajúce sviatky vôbec netešia, existuje niekoľko spôsobov, ktoré by vám mohli pomôcť vianočné obdobie prežiť

Minimalizujte „mal/a by som“. Kedykoľvek sa pristihnete, ako si hovoríte, že by ste niečo mali urobiť, pokúste sa z toho ospravedlniť alebo nájsť niekoho, kto sa toho zhostí namiesto vás. Je totiž prakticky isté, že ide o niečo, čo robíte len preto, aby ste potešili ostatných.

Foto: Pixabay

Naučte sa hovoriť „nie“ efektívne. Keď nechcete niečo urobiť a nie je to absolútne nevyhnutné, zdvorilo odmietnite – a nič nevysvetľujte. Vysvetlenie, ospravedlnenia a výhovorky len povzbudzujú žiadajúci osobu, aby sa vás pokúsila argumentmi presvedčiť k súhlasu.

Vaše zdravie má prednosť. Dostaňte sa von na prirodzené svetlo, kedykoľvek budete mať príležitosť. Používajte svetelné žiariče, zvlášť, ak trpíte SAD. Choďte do postele tak skoro, ako len je možné.

Spoločenské kontakty si plánujte rozumne. Stretávajte sa s ľuďmi, na ktorých vám naozaj záleží a ak nemáte radi davy, dajte si pozor, koľko osôb na ktorú akciu pozývate, alebo koľko ich tam má prísť.

Zabudnite na tradície

Upravte si Vianoce po svojom. Ak sa zúčastňujete rodinných Vianoc, rozhodnite sa sami, kedy prídete a odídete, a povedzte to vopred svojmu hostiteľovi či hostiteľke. Ak ich budete tráviť sami, zabudnite na tradície a urobte niečo, čo ste vždy chceli urobiť. Keď budete robiť vlastné rozhodnutia, budete mať pocit, že máte všetko viac pod kontrolou.

Uložiť článok

Najnovšie články