NASA, ESA and G. Bacon (STScI) [Public domain], via Wikimedia Commons

Astronómom sa podarilo objaviť planétu, o ktorej predpokladali, že ani nemôže existovať.

Nová exoplanéta je od nás vzdialená 30 svetelných rokov a tento objav možno prinúti odborníkov prepisovať učebnice. Planéta totiž môže zmeniť teóriu vzniku planét, ktorá doteraz panovala.

Budú sa prepisovať teórie?

Exoplanéta, ktorú sa vedcom podarilo objaviť, obieha okolo hviezdy známej pod názvom GJ 3512. Informuje o tom portál The Independent. Hviezda je pomerne malá, ide o červeného trpaslíka, ktorý je približne desaťkrát menší ako Slnko. Práve preto sú vedci v šoku. Nepredpokladali totiž, že tak malá hviezda môže poslúžiť ako „domov“ pre takú veľkú obiehajúcu planétu. The Independent píše, že k objavu sa vyjadril aj Christoph Mordasini, profesor z bernskej univerzity a člen organizácie National Centre of Competence in Research (NCCR) PlanetS, ktorý hovorí, že okolo hviezdy rozmerov GJ 3512 by mala obiehať planéta veľká nanajvýš ako Zem.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

From today on the DailySpace. Filed under things we didn’t expect, we learned about a gas giant orbiting a red dwarf star. Observers in the CARMENES consortium have announced that a red dwarf star just 30 light years away is being orbited by a planet with a mass between that of Saturn and Jupter. This star, GJ 3512, is only 12% the mass of our Sun, and this star-planet combination defies all our current solar system formation models. It had been thought that small stars you form small planets in large numbers, making systems like Trappist 1 and it’s 7 worlds potentially the norm. This type of system is formed when a Molecular Cloud of gas and dust collapses and fragments, and a single fragment forms a star at its center with a surrounding disk of materials that build up through collisions into a series of small planets. This kind of model can’t explain a system like GJ 3512, because there shouldn’t be enough mass in the disk, to form this size of a planet, and there isn’t an easy way to build this large of an object out of a disk through collisions along. It’s suggested in a new paper Science, that it may be that most solar systems form planets through collisions between smaller objects – something called a bottom up approach – but most doesn’t mean all. Some systems, like this one, may instead use a top down approach where the collapsing cloud of material fragments into the stuff that will form the star and the stuff that will form the planet. This is closer to how we see binary star systems forming. The possibility that different kinds of solar systems can form in different ways shouldn’t be that surprising, but this is definitely a case of the universe being far more creative than we are. While it’s easy to forget, we need to remember that these are still the early days of exoplanet exploration, and we are going to need a lot more data before we can even start to say that we understand the diversity of systems our models need to explain. Art by Pamela Gay (PSI) @statstryder #reddwarf #exoplanets

Príspevok, ktorý zdieľa CosmoQuest (@cosmoquestx),


Objavená exoplanéta dostala pomenovanie GJ 3512b a jej objem je rovný približne polovici objemu Jupitera. Pokiaľ ide o rozmery, zatiaľ sa ich nepodarilo zistiť, odhaduje sa však, že veľkosťou pripomína planétu Jupiter.

Rok na nej trvá 200 dní

Španielsky tím vedcov z katalánskeho inštitútu Institute of Space Studies na čele s Juanom Carlom Moralesom publikoval o objave článok v časopise Science a odhaduje, že planéta nevznikla bežným spôsobom, kedy sa najprv vytvorí pevné jadro a okolo neho sa následne zhromaždia častice plynu. Zdá sa, že GJ 3512b vznikla tak, že priamo nadobudla plynné skupenstvo. Planéta je približne rovnako veľká ako hviezda, okolo ktorej obieha a jeden rok tu trvá 200 dní.

Vedci sa nazdávajú, že táto exoplanéta pravdepodobne nebude jediná svojho druhu a možno sa ich niekde vo vesmíre nachádza omnoho viac, zatiaľ však neboli objavené. Morales a jeho tím si myslia, že za rýchly vznik veľkej planéty pozostávajúcej z plynu je zodpovedná gravitačná nestabilita pomerne malej hviezdy a aj keď astronómovia evidujú zatiaľ viac ako 4 000 exoplanét, je otázne, koľko z nich sa podobá na GJ 3512b. Isté však je, že nový objav môže celkom zmeniť náhľad na to, ako vlastne planéty vznikajú.

Hľadajú ďalšie podobné exoplanéty

Pozorovanie vzdialených exoplanét nie je niekedy vôbec jednoduché. Hviezda, okolo ktorej obieha GJ 3512b, je tak malá, že sa ju ledva podarilo zachytiť a aby vedci dokázali zaznamenať polohu exoplanéty, bolo potrebné zachytiť údaje o polohe ďalších štyroch hviezd nachádzajúcich sa v jej blízkosti. Vedci sa však nevzdávajú a usilovne pátrajú po ďalších planétach, ktoré mohli doteraz uniknúť ich pozornosti.

Independent
Uložiť článok

Najnovšie články