Foto: Jiří Sedláček [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons, Jaromír Kavan (Unsplash)

Česko bude mať možno najkrajšiu rozhľadňu Európy.

Kde sa nachádza najkrajšia rozhľadňa v Európe? Už čoskoro možno u našich západných susedov v Českej republike. O prestížny titul totiž bojuje rozhľadňa Doubravka XIV. týčiaca sa na kopci Horka nad českou metropolou. Dielo architektonického tímu pod vedením Prof. Ing. arch. Martin Rajniš môže získať prestížnu cenu Európskej únie za súčasnú architektúru – Cenu Miese van der Rohe.

98 schodov dovedie návštevníkov na vyhliadkovú plochu vo výške 20 metrov a ponúka jedinečné pohľady na široké okolie. S výstavbou rozhľadne Doubravka sa začalo v roku 2017, no prvých turistov láka až od posledného leta. Vyhliadková veža je postavená z agátového dreva poohýbaného do celkového tvaru trojbokého ihlanu. Za posledné štvrťstoročie ide pritom o prvú novopostavenú vyhliadkovú vežu v Prahe.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Czech_by_MavicPro (@czech_by_mavicpro),

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa David Sedláček (@sedlacekd),

Rozhľadňa Doubravka má rozhodne netradičnú podobu. Po dokončení si okamžite našla svojich priaznivcov, no ako to už býva tak aj svojich odporcov. Niektorí ľudia tvrdia, že rozhľadňa vyzerá ako sloní zadok. Experimentálnu stavbu však odborná porota súťaže popísala ako „technologický impulz pre súčasnú architektúru“.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Adéla Solská (@adelasolska),


O prestížne architektonické ocenenie Miese van der Rohe udeľované Európskou úniou, už čoskoro zabojuje celkom 383 stavieb z 38 krajín. Z nominovaných diel sa medzi finalistov v polovici januára dostane len 40. Víťaza súťaže sa dozvieme v apríli 2019. Medzi nominovanými stavbami je okrem rozhľadne Doubravka aj ďalších 11 stavieb. O prestížne ocenenie sa uchádza aj osem projektov zo Slovenska. Najväčšie zastúpenie má v súťaži Španielsko – 27 nominácií, nasleduje Belgicko s 21 nomináciami a Francúzsko so Spojeným kráľovstvom, ktoré majú zhodne po 19 nominácií.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Zdenek JDK (@cumoch),

Slovenské projekty nominované do súťaže o cenu Miese van der Rohe:

  • Revitalizácia vnútorného priestoru nákupného strediska Centrum, Prešov
  • Condominium Devín
  • Poľovnícky dom v Malých Karpatoch
  • Nádvorie Trnava
  • Rodinný dom Jarovce – dom pre starých rodičov a deväť vnúčat
  • Mlynica, Bratislava – konverzia industriálneho objektu
  • Synagóga v Žiline
  • Protestný stupienok (dielo slovenských autorov reprezentujúce Českú republiku)
tyden.czpraha14.czarchinfo.skdobrenoviny.sk
Uložiť článok

Najnovšie články