Foto: TASR - archív/AP Photo-Koji Sasahara

Celé desaťročia poctivo presviedčala svojich spoluobčanov o tom, že Severná Kórea je tým najlepším štátom na svete. Prednedávnom ju však nahradili mladšie tváre.

Ak sa aj nezaujímate o dianie v Severnej Kórei, určite vám neušli zábery z legendárnych správ na severokórejský spôsob. Celé roky ich divákom štátom riadenej televízie KCTV prinášala Ri Chun-hee, pani v ružovom, z ktorej tváre priam sršal optimizmus a zapálenie pre vízie vodcu tejto prečudesnej krajiny. Podľa najnovších správ túto jedinečnú dámu nahradili mladšie tváre.

Ri Chun-hee je už celé desaťročia obľúbenou miestnou celebritou, ktorej úlohou bolo pravidelne prinášať politicky korektné správy a ódy na Kim Čong-Una, zbožňovaného vodcu krajiny. Dostala milú prezývku Dáma v ružovom. Táto dáma však oslávila 75 rokov a tak je najvyšší čas vybrať sa na zaslúžený odpočinok. Aj vďaka vysokému veku, aj vďaka modernizácii sa na obrazovkách objavovala už len zriedkavo.

Ružová dáma sa stala pojmom

Ri Chun-hee sa stala ikonou štátnych správ. Dostalo sa jej pocty oznamovať tie najdôležitejšie udalosti v krajine. Divákom s patričnou radosťou priniesla informáciu o úspešných jadrových testoch či ďalších úspechoch svojrázneho vodcu. Keď oznamovala smrť Kim Il Songa a Kim Jong-Ila, bez ostychu plakala.

Kanál KCTV sa nevyhol modernizácii

Aj Severná Kórea chce však celému svetu ukázať, že vie kráčať s dobou. Preto sa vodca rozhodol zmodernizovať aj televízny kanál KCTV, ktorého program je samozrejme prísne  kontrolovaný. To, čo našincovi príde ako absolútna absurdnosť, obyvatelia Kórey sledujú s obľubou. Nemajú s čím porovnávať a ako v každej oblasti, tak aj v televízii panuje prísna cenzúra.

Vďaka modernizácii sa Ri Chun-hee musela rozlúčiť s miestom moderátorky. Nahradila ju ďalšia dáma v ružovom, mladšia o pár desaťročí, no ani tej nechýba entuziazmus. Podľa informácií, ktoré uvádza portál Telegraph, má Severná Kórea upustiť od autoritatívneho podávania správ, sústrediť sa viac na interakciu s divákom, pričom do vysielania zapoja aj viacero moderných trendov.

Viac udalostí, menej chválospevov

Tak sa zdá, že v rámci modernizácie Severná Kórea urobila obrovský krok. Správy nebudú len oslavnou ódou na bývalých či súčasného vodcu krajiny. Viac priestoru sa bude venovať aj bežným udalostiam v krajine, ochrane životného prostredia či vyjadreniam občanov. Tí však predsa len budú musieť v rozhovoroch zdôrazniť svoju oddanosť Veľkému vodcovi. Je to jasný dôkaz toho, že modernizácia v diktátorskom štáte má predsa len svoje medze.

Na Dámu v ružovom sa však nedá len tak zabudnúť. Už len vďaka jej výnimočnému hlasovému prejavu, ktorý vám len tak ľahko nevyšumí z hlavy:

news.sky.comtelegraph.co.uk
Uložiť článok

Najnovšie články