Foto: NASA

Mikroplasty sa s vysokou pravdepodobnosťou nachádzajú aj vo vašom tele.

To, že plastový odpad zamoril našu planétu už zrejme netreba nikomu pripomínať. Ani fakt, že sa vo forme mikroplastov dostáva do tiel živočíchov naprieč celým svetom nie je žiadnou novinkou. Ako však mikroplastový odpad ovplyvňuje životy tých, ktorí ho vytvorili? Podľa výsledkov výskumu v susednom Rakúsku sa plastový odpad takmer určite nachádza aj vo vašom tele. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Tím rakúskych odborníkov z Agentúry životného prostredia a lekárskej univerzity vo Viedni sa pozreli na to, či aj ľudské telo obsahuje čiastočky mikroplastov, ktoré postupne zamorili celú našu planétu. Analýzu síce nevykonávali na veľkej vzorke respondentov, no namiesto toho zvolili skôr priestorovú diverzitu. Celkom 8 účastníkov výskumu totiž pochádzalo z Poľska, Talianska, Japonska, Holandska, Ruska, Spojeného kráľovstva, Fínska a samozrejme Rakúska.

Vedci šli do výskumu s jednoduchou hypotézou. Ak sa v ľudskom tele mikroplasty nachádzajú, potom museli prejsť tráviacim traktom a je teda logické, že sa ich známky objavia aj v ľudskej stolici. Respondenti si najskôr týždeň zaznamenávali všetko, čo za tento čas skonzumovali a vypili. Z ich údajov vyplynulo, že každý pil vodu z plastovej fľaše, alebo konzumoval jedlo, pôvodne zabalené v plastovom obale. Po týždni prišiel čas na odbery stolice.

Foto: Pixabay

Desivá hypotéza sa potvrdila. Vo vzorkách každého z 8 účastníkov výskumu vedci v stolici objavili stopy mikroplastov. Celkovo vedci objavili až 9 rôznych typov mikroplastov, ktoré sa v telách respondentov nachádzali. Podľa odborníkov, ktorí následne vypracovali štúdiu v časopise United European Gastroenterology Journal, môžu mať mikroplasty na ľudský organizmus výrazné negatívne účinky. Prenášať totiž môžu do ľudského tela toxické chemikálie či patogény a oslabujú imunitný systém tráviaceho traktu.

Foto: Pixabay

Z Rakúska tak prišla vôbec prvá vedecká štúdia, ktorá potvrdzuje, že mikroplasty sa nedostávajú len do tiel morských živočíchov, ale postihujú aj človeka. V období, keď produkcia plastu vo svete vrcholí (polovica všetkých plastov bola vyrobená v 21. storočí) je to pre ľudstvo i celú planétu alarmujúca správa, ktorá by nás rozhodne nemala nechať chladnými.

sciencealert.com
Uložiť článok

Najnovšie články