Foto? Pixabay

Byť vedcom značí veľkú zodpovednosť.

Ak toto poslanie skutočne zjednodušíme, táto zodpovednosť spočíva v tom, že ak objavíte niečo nové, musíte to pomenovať. Ak nás Teória veľkého tresku niečo naučila, tak je to fakt, že vedci milujú sci-fi a kultúrne referencie. Preto mnoho nových objavov takmer v akejkoľvek oblasti dostáva skutočne „cool“ názvy. Toto však nie je ten prípad.

Článok pokračuje pod videom ↓

Naša družica, Mesiac, by mohla mať podľa všetkého vlastný mesiac. Ten je zatiaľ neoficiálne nazvaný, ako podmesiac. Ako by ste takýto objav nazvali vy? Nuž jeden z vedcov, ktorý sa touto teóriou zaoberá, sa s názvom veľmi dlho netrápil. Nazval ho totiž moonmoon alebo mesiacmesiac.

Pixabay

Smutná správa je, že doterajší výskum hovorí jasne. V našej slnečnej sústave sa mesiacmesiac nenachádza. Avšak, keďže fyzika a astrofyzika sú plné teórie, zaoberajú sa aj možnosťou, že by aj náš Mesiac mohol mať mesiac. V takomto prípade by musel byť dostatočne vzdialený na to, aby nezasahoval do obežnej dráhy Mesiaca, no zasa nie príliš ďaleko, aby nezasahoval do obežnej dráhy Zeme.

Keby sme aj takýto mesiac mali, je tu stále šanca, že by bol vtiahnutý gravitačným pôsobením Zeme. V skutočnosti však naša planéta a jej okolie majú ideálne podmienky na to, aby sa tu mesiacmesiac vyskytoval. Ak by sme sa chceli ponoriť do tejto teórie hlbšie, postup by bol nasledovný: Do obežnej dráhy Mesiaca by musel vniknúť „kameň“. Ten by však musel mať presnú rýchlosť na to, aby orbitou iba nepreletel.

Pixabay

Zároveň je veľmi dôležité to, aby do tohto miesta „vrazil“ v správnej chvíli. Bola by tu totiž možnosť, že by vrazil do Zeme alebo do Mesiaca. Za ideálnych podmienok tu však je šanca, že by naša družica získala vlastnú družicu. A potom by ju bolo nutné pomenovať. Pre tento prípad by sme už mali začať nad jej názvom uvažovať. Mesiacmesiac totiž nemá tie správne grády.

sciencealert.com
Uložiť článok

Najnovšie články