Foto: marishka_gavrilova, photo.time.machine (Instagram)

Na ruských svahoch Kaukazu dodnes "straší" netradičný opustený hotel.

Priamo pod hrebeňom Kaukazu v maličkej podhorskej osade Dombay, stojí už desiatky rokov nikdy nedokončený hotel Amanauz. Stavba v štýle socialistickej moderny z 80. rokov minulého storočia je zaujímavá najmä svojou architektúrou. Hotel pre stovky návštevníkov, pripomínajúci včelí úľ, však nikdy žiadneho hosťa neprivítal.

Článok pokračuje pod videom ↓

Osada Dombay leží na ruských svahoch pohoria Kaukaz. Je turistickým centrom prírodnej rezervácie Teberda, ktorá patrí k najnavštevovanejším v celom Rusku. Kaukazská príroda je tu jednoducho jedinečná. Ponúka prechádzky v takmer nedotknutej prírode, vysokohorskú turistiku na majestátne štíty či skvelú lyžovačku v miestnych lyžiarskych strediskách. A medzi tým všetkým stojí opustený hotel Amanauz.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marishka Gavrilova (@marishka_gavrilova),

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Photo Time Machine (@photo.time.machine),

S výstavbou hotela začala spoločnosť CNIIEP v 80. rokoch 20. storočia. Budovu mali naprojektovať ruskí architekti Perchenko a Kostomarov. Netradičný vzhľad hotela, ktorý nápadne pripomína medové plasty či celý včelí úľ, však nie je na hoteli Amanauz to najzaujímavejšie. V prvotných projektoch mala totiž celá stavba stáť na rotujúcej platforme, ktorá by hotel otáčala rovnakou rýchlosťou, ako sa okolo okolia otáčalo po oblohe Slnko.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Способствует прекрасному (@vogdux),

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Вячеслав Бирюков (@biryukov_v.a),

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Виолетта (@violetta_2023),

18-poschodový hotel Amanauz však nakoniec žiadneho hosťa neprivítal. Kvôli nedostatku financií totiž nebol nikdy úplne dokončený. Obsahovať mal pritom približne 480 izieb či kinosálu pre viac ako 600 návštevníkov. Kapacita hotela sa odhadovala na 1000 hostí. Napriek tomu, že Amanauz nebol nikdy v prevádzke, v osade Dombay stojí dodnes. Kvôli okolitej zástavbe ho zbúrať nemožno. V súčasnosti je už len pripomienkou netradičnej architektúry socialistickej moderny.

slavorum.org
Uložiť článok

Najnovšie články