Foto: NASA

Takto ste našu planétu zrejme ešte nevideli.

Keď sa zhlboka nadýchnete, do vašich pľúc sa dostanú miliardy miniatúrnych pevných či kvapalných čiastočiek. Túto zmes nazývame aerosól a na našej planéte sa jej nevyhnete. Vo vzduchu sa miniatúrne pevné a kvapalné čiastočky nachádzajú prirodzene, v oblasti so zvýšením znečistením či na púšti však s oveľa vyššou koncentráciou. Ako vyzerá rozmiestnenie aerosólov vo svete? Ukáže vám to jedinečná mapa NASA.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jedinečná vizualizácia rozmiestnenia aerosólov na našej planéte pochádza z nedávneho 23. augusta. Mapa zachytáva aktuálnu situáciu z tohto dňa a vznikla v spolupráci niekoľkých orbitálnych satelitov a pozemných meracích zariadení. Výsledkom je fascinujúci pohľad na našu planétu tak, ako ste ju ešte možno nevideli.

Foto: NASA

Mapa v podstate ukazuje stav ovzdušia na planéte zo spomínaného 23. augusta. Červená farba označuje popol z lesných požiarov i smog z dopravy a priemyselnej činnosti. Viditeľná je najmä v severnej Amerike a Afrike. Svetlofialová farba zas poukazuje na zvýšené množstvo púštneho prachu v atmosfére. Vidieť ju možno v severnej Afrike, na Strednom východe a severozápadnej Číne. Modrá značí zvýšené množstvo morskej soli. Tú do ovzdušia dostávajú tropické búrky nad oceánmi.

Foto: NASA

Pozri aj: Môžu za to klimatické zmeny. Severnou arktickou cestou prepláva prvá kontajnerová loď v histórii

earthobservatory.nasa.gov
Uložiť článok

Najnovšie články