Foto: Wikimedia

Rusko, Čína či USA? Ktorá krajina sveta je podľa vás vojensky najsilnejšia a na akom mieste sa nachádza Slovensko?

Ktorá krajina má najsilnejšiu armádu sveta? Zrejme každý z vás si dokáže tipnúť štáty, ktoré sa budú nachádzať v prvej trojke. Ako však rebríček pokračuje? A ako je na tom Slovensko či susedia z Českej republiky? Odpovede vám prinesieme v dnešnom článku, v ktorom sme informácie čerpali z portálu GlobalFirePower, ktorý sa analýzou vojenskej sily krajín sveta zaoberá dlhých 15 rokov. 


Rebríček „najsilnejších“ krajín sveta je na portáli GlobalFirePower vytvorený na základe tzv PowerIndex-u. Toto číslo vzniká po detailnej analýze viacerých faktorov, akými sú napríklad počet obyvateľov, početnosť armády, počet tankov a obrnených vozidiel, lietadiel, vojenských lodí, lietadlových lodí a množstva ďalších parametrov.


10. Nemecko

Z 136 sledovaných krajín portálom GlobalFirePower je na desiatom mieste v rebríčku krajín s najsilnejšou armádou na desiatom mieste. Európska krajina s najsilnejšou ekonomikou však nie je i na čele armádneho rebríčka Európskej únie. Z EÚ má však najväčšie kapacity v počte bojaschopných obyvateľov krajiny a to až 37 miliónov ľudí.

Foto: Wikimedia

9. Turecko

Na deviatom mieste pred Nemeckom nájdete v rebríčku Turecko. Krajina rozkladajúca sa na strete Európy a Ázie má veľmi významnú strategickú polohu, ktorú potrebuje obhajovať nielen diplomaticky, ale i vojensky. Okrem letectva a pozemných jednotiek, ktorých silu Turecko ukazuje pri bojoch v Sýrii, disponuje i nemalým ľodstvom. To okrem iného slúži aj na kontrolu úžin Dardanely a Bospor, ktoré sú vstupnou bránou do Stredozemného mora z toho Čierneho.

Foto: Pexels (ilustračné)

8. Japonsko

Vzhľadom na vojnovú minulosť Japosnkého cisárstva väčšina ľudí vníma túto krajinu ako pacifistickú. Opak je však pravdou a Japonsko sa vo svetovom rebríčku vojensky najsilnejších štátov sveta nachádza na ôsmom mieste. Ostrovná krajina disponuje najmä moderným a početným námorníctvom. Disponuje dokonca štyrmi lietadlovými loďami, ktoré sú v súčasnej dobe základným pilierom silnej armády.

Foto: navsea.navy.mi

7. Južná Kórea

Južná Kórea sa v rebríčku vojensky najsilnejších krajín planéty nachádza na siedmom mieste a zrejme najmä pre viac ako 50 rokov trvajúceho rizika vojny so svojím severným susedom. Severná Kórea však v porovnaní s tou Južnou zaostáva vo všetkých ukazovateľoch až na jediný. Tým je počet pozemnej vojenskej techniky. Ak sa však na dáta pozrieme štatisticky a komplexne, Severná Kórea by prípadný konflikt so svojím južným susedom nemala veľké šance vyhrať.

Foto: defense.gov

6. Spojené kráľovstvo

Spojené kráľovstvo je jednou z európskych krajín, ktoré sa v tomto rebríčku dostali pred Nemecko. Krajina disponuje dvomi lietadlovými loďami, čo výrazne posilňuje najmä námornú silu Spojeného kráľovstva. Nezaostáva však ani v letectve, ktoré má na Britských ostrovoch dlhú tradíciu. Nedostatkom krajiny môže byť vysoký zahraničný dlh (2. miesto vo svete), ktorý by v prípade potreby využitia plnej vojenskej sily mohol Spojenému kráľovstvu veľmi poškodiť.

Foto: MaxPixel

5. Francúzsko

Z krajín Európskej únie vojensky najsilnejšie vychádza Francúzsko. Vo svetovom rebríčku totiž stojí na piatom mieste. V Európskej únii pritom „hviezdi“ najmä najväčším počtom bojových lietadiel či štyrmi lietadlovými loďami.

Foto: army.mil

4. India

Po Francúzsku v prvej päťke vojensky najsilnejších krajín stojí India. Druhá najľudnatejšia krajina planéty sa vojensky v minulosti angažovala najmä v súperení o pohraničné územia s Pakistanom. Vzhľadom na obrovský počet obyvateľov je práve početnosť hypotetickej armády veľkou výhodou Indie. V jednom ukazovateli dokonca predbieha i ľudnatejšiu Čínu (je teda svetovou jednotkou) a to v počte ľudí, ktorí každoročne dosiahnu vek vhodný pre vstup do armády. Populácia Indie je totiž výrazne mladšia ako tá čínska.

Foto: Wikimedia

3. Čína

Ak ste v trojke vojensky najsilnejších krajín očakávali Čínu, potom ste mali pravdu. Ak ste ju však očakávali na inom ako treťom mieste, potom bol váš tip zlý. Čína má síce najviac bojaschopných obyvateľov a dokonca i najpočetnejšiu armádu, no za Ruskom zaostáva vo veľkosti pozemnej vojenskej techniky a za USA zas v letectve.

Foto: Wikimedia

2. Rusko

Rusko, alebo USA? Kto je vojensky silnejší? Ak sa na to pozrieme komplexne, potom je na druhom mieste práve Ruská federácia. Napriek tomu patrí tejto krajine jedno veľké prvenstvo a tým je absolútna prevaha pozemnej vojenskej techniky vo svete. Čo sa však letectva, námorníctva i aktívnych vojakov týka, za krajinou na prvom mieste viditeľne zaostáva.

Foto: Wikimedia

1. USA

Absolútne vojensky najsilnejšou krajinou sveta sú podľa analýzy Global Fire Power Spojené štáty americké. USA má absolútnu vojenskú prevahu najmä na mori, no vďaka neuveriteľným 20 lietadlovým lodiam a najväčšiemu počtu bojových lietadiel na svete i vo vzduchu. Spojené štáty americké síce v počte tankov zaostávajú za Ruskom aj Čínou, no ak sa pozrieme na ich dominantné postavenie v rámci amerického kontinentu, zistíme, že po súši sa ohrození skutočne cítiť nemusia.

Foto: Wikimedia

Česko – 30. miesto

Zo 136 sledovaných krajín sa na 30. mieste nachádzajú naši západní susedia. Je samozrejmosťou, že krajina nedisponuje žiadnym námorníctvom. Zaujímavé číslo (v porovnaní so Slovenskom) dosahuje pri počte tankov, ktorých má až 120. Hlavnú zložku letectva tvorí 14 prenajatých švédskych Gripenov, no Česká republika disponuje i desiatkou bojových helikoptér.

Foto: Wikimedia

Slovensko – 62. miesto

Slovensko sa v svetovom rebríčku podľa Global Fire Power nachádza približne v polovici na 62. mieste. Nelichotivo dopadá aj pri porovnaní štátov V4, keďže nás všetky krajiny tohto zoskupenia v rebríčku predbehli. Akú silu má vlastne slovenská armáda? Veľký zázrak to veru nie je.

Foto: Wikimedia

Z celkového počtu obyvateľov 5,44 milióna (2017) predstavuje bojaschopnú zložku niečo cez 2,7 milióna obyvateľov našej krajiny. Vojenské sily našej krajiny majú oficiálny názov Ozbrojené sily Slovenskej republiky a delia sa na niekoľko útvarov, z ktorých najvýznamnejšie sú Pozemné a Vzdušné sily OSSR. Hlavným veliteľom Ozbrojených síl je prezident krajiny.

Foto: Wikimedia

Pozemné sily SR mali v roku 2015 k dispozícii celkom 22 tankov a 675 bojových vozidiel pechoty a 153 delostreleckých systémov. Vzdušné sily zas disponujú 12 ruskými Mig-29, ktoré však najnovšie plánuje Ministerstvo obrany SR zameniť za švédske Gripeny, alebo americké F-16. Najnovšími prírastkami letectva sú talianske dopravné lietadlá Spartan, ktoré sa však nakoniec nezmestia do hangáru a tak im musíme postaviť nové „garáže“.

Pozri aj: V Monaku pár tisíc, v Bratislave pár stoviek. Takúto sumu zaplatíte za prenájom bytu v hlavných mestách Európy

Uložiť článok

Najnovšie články