Foto: Youtube (Croatia Full Of life)

Vraví sa, že láska hory prenáša.

A aj keď samec nie je vždy v prírode tým najzodpovednejším jedincom, tento bocian napráva imidž snáď úplne všetkým živočíšnym druhom. Jeho meno je Klepetan. Každý rok lieta tisíce kilometrov z južnej časti Afriky za svojou družkou Malenou do Chorvátska, ktorá žiaľ nevie lietať.

Kleptan lieta za svojou priateľkou už 16 rokov. Stará sa o ňu muž menom Stjepan Vokic, ktorý ju našiel pred rokmi, potom čo bola podstrelená lovcami. Jej krídla znefunkčneli a Stjepan sa o ňu stará posledných 24 rokov. Toto však láske dvoch operencov nezabránilo a vtáci tvoria najslávnejší chorvátsky pár už skutočne dlhú dobu. Kleptanov návrat sledujú cez živý záznam každý rok státisíce ľudí.

Stjepan samičke bociana vytvoril hniezdo, ktoré by jej malo pripomínať africkú klímu. „Brávam ju so sebou na ryby. Pozerávame spolu telku, keby som ju nechal von, zožrali by ju líšky. Zmenil som jej osud a teraz som zodpovedný za jej život,“ hovorí Stjepan. Na jar presúva jej hniezdo na strechu svojho domu, kam ju Kleptan chodí navštevovať. Väčšina bocianov trávi čas v kŕdľoch, až na obdobie párenia.

Každú zimu zas Kleptan letí naspäť do Afriky a vydáva sa na neuveriteľnú cestu, počas ktorej ho môže postretnúť úplne čokoľvek. Chorváti už tradične sledujú v napätí živý záznam, aby si overili, či sa Kleptan bezpečne vrátil. Migrujúcim vtákom sa môže počas ich ciest stať naozaj čokoľvek. Od hladovania, cez búrky, predátorov až po elektrické vedenie.

Najnapínavejšou časťou cesty, ktorú Kleptan každoročne absolvuje, je prelet nad Libanonom. Minulý rok dokonca Stjepan napísal libanonskému prezidentovi list, v ktorom ho žiadal, aby migrujúcim vtákom zabezpečil vyššiu ochranu. Ostáva nám len dúfať, že Kleptan bude s prehľadom svoje cesty zvládať aj naďalej.

Pozri aj: Smutná správa pre milovníkov prírody. Island obnovuje kontroverzný lov ohrozeného druhu veľrýb

unilad.com
Uložiť článok

Najnovšie články