Foto: Wikimedia

Koľko je na svete štátov? Odpoveď na túto otázku je omnoho zložitejšia, ako sa môže na prvý pohľad zdať.

Koľko je na svete štátov? Zdá sa, že odpoveď na túto otázku by mala byť jednoducho vyhľadateľná. Opak je však pravdou. Počet štátov sveta je rozporuplná téma, na ktorú sa možno pozrieť z rôznych pohľadov. A výsledné čísla sa potom od seba poriadne líšia. Ak vás zaujíma táto geografická otázka, potom ste na správnom mieste. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Štáty podľa OSN: 195

Miesto s vlastnými hranicami a plne nezávislou vládou. Tak definuje suverénny štát Organizácia spojených národov. Podľa tejto definície existuje na svete 193 členských štátov OSN. Najnovším prírastkom do tohto zoznamu je pritom od roku 2011 Južný Sudán. Do nadpisu sme však napísali číslo 195. Pripočítať teda musíme ešte dva „pozorovateľské štáty OSN a to Vatikán a Palestínu. Konečné číslo štátov podľa Organizácie spojených národov teda končí na čísle 195. Všetky členské štáty nájdete na tomto odkaze.

Foto: Mapswire

Štáty s čiastočným uznaním vo svete: 201

Stať sa právoplatným členským štátom OSN, znamená dostať uznanie o suverenite od každého člena tejto organizácie. Často sa teda stáva, že niektorá krajina kvôli vetovaniu, čo i len jediného člena, miesto na zozname nedostane. Európskym príkladom je napríklad Kosovo, ktorého suverenitu neuznáva napríklad ani Slovenská republika. V zozname štátov s čiastočným uznaním vo svete, sa tak nachádza 201 krajín. Z nich 195 sme si spomenuli už v predchádzajúcom odstavci. Zvyšných šesť tvorí práve Kosovo, Taiwan (neuznanie od Číny) či Západná Sahara (neuznanie od Maroka). Patrí sem aj separatistická republika Južné Osetsko, ktorú uznáva len päť štátov OSN na čele s Ruskom, Abcházsko (rovnaký osud ako Južné Osetsko) či Severocyperská republika (uznaná Tureckom).

Foto: Wikimedia

„Nezávislé“ štáty: 207

Ak sa pozrieme na počet krajín sveta z ďalšieho uhľa pohľadu, musíme do zoznamu ešte niekoľko pridať. „Nezávislé“ štáty uvádzame s úvodzovkami z jednoduchého dôvodu. Tieto oblasti nie sú medzinárodne uznané, často ide o separatistické republiky, ich suverenita je sporná od základov a na ich územiach prebiehajú ozbrojené povstania či dokonca vojnové konflikty. Od predchádzajúceho odseku potrebujeme do zoznamu pridať ešte 6.

Medzi „nezávislé“ štáty patrí napríklad Náhorný Karabach na území Azerbajdžanu, ktorého populáciu tvorí z 95% arménske obyvateľstvo. Náhorný Karabach hlása samostatnosť a pričlenenie k Arménsku, čo však nikto vo svete neuznáva. Do zoznamu ďalej patria územia, kde Ukrajina po intervencii Ruska stratila svoju suverenitu – Doneck a Luhansk. Medzi de facto nezávislé krajiny patrí aj Somálsko, ktoré však nemá centrálnu vládu a krajina je rozdelená na niekoľko samosprávnych regiónov. Do zoznamu patrí aj separatistická republika Podnestersko (na území Moldavska), či kontroverzný Islamský štát, ktorý dúfajme stojí na hranici svojho zániku.

Foto: Wikimedia

Olympijské krajiny: 206

Na počet krajín Zeme sa možno pozrieť aj cez svet športu. Napríklad prostredníctvom Olympijských hier. Pri tejto jedinečnej športovej udalosti nie je potrebné, aby zúčastnená krajina bola nezávislou krajinou. Medzinárodný olympijský výbor tak medzi olympijské krajiny prijal i krajiny s obmedzenou samosprávou, či čiastočne uznané krajiny. V zozname tak nájdete všetkých 193 krajín OSN, Palestínu (ako pozorovateľský štát) či Kosovo a Taiwan ako čiastočne uznané krajiny. Štátov s obmedzenou samosprávou je v zozname 10 a sú to poväčšine zámorské územia krajín OSN, ako napríklad Portoriko, Cookove ostrovy, Bermudy, Americká Samoa či Aruba.

Foto: Wikimedia

Krajiny FIFA: 211

Ešte viac krajín ako Olympijské hry má Medzinárodná federácia futbalových asociácií (FIFA). Táto federácia pozostáva z 209 členských štátov a dvoch čiastočných členov z roku 2016 – Kosovo a Gibraltár. Medzi členské štáty patria samostatne napríklad Škótsko, Wales, Anglicko a Severné Írsko napriek tomu, že politicky vytvárajú jedinú krajinu Spojené kráľovstvo. Najmladším členským štátom federácie FIFA sú Holandské Antily.

Foto: Pixabay

Štáty podľa internetovej domény: 255

Na počet krajín sveta sa možno pozrieť aj prostredníctvom internetovej domény – teda koncovky, ktorú píšeme za webovú adresu nejakej internetovej stránky. Tých je vo vzťahu ku krajinám oficiálne zaregistrovaných až 255. Medzi nimi nájdete napríklad Antarktídu (.aq), Európsku úniu (.eu) či ostrov Man (.im). Svoju doménu má teda aj mnoho území, ktoré v skutočnosti patria pod správu niektorého členského štátu OSN, a preto číslo 255 nie je práve objektívnym ukazovateľom počtu štátov našej planéty.

Foto: Pexels

Pozri aj: Ostrov drogovej slobody, kde neplatia bežné zákony. Christiania je rajom, ktorý nájdete priamo v centre Kodani

wikipedia.org
Uložiť článok

Najnovšie články