Foto: Instagram (feedimo.news, kkjjhhgg12)

Kim Jo-čong síce svojim pôvabom očarila juhokórejské médiá, no svet neoblafla.

Napriek tomu je veľmi milým prekvapením, ktoré z nukleárnej krajiny despotického vodcu zavítalo na olympijské hry. Severná Kórea je  plná pracovných táborov a hladujúcich detí. Nič to však nemení na veci, že Kim Jo-čong, sestra hrozivého diktátora, ktorého americký prezident neraz nazval Malým raketovým mužom, žne úspech ako na titulkách novín v Južnej Kórei či u samotných občanov.

Juhokórejci sa jej návšteve radujú. Diktátorova sestra dokonca dostala aj vlastný stĺpček v miestnych novinách, ktorý oslavuje jej vzhľad. Narozdiel od zbytku tyranskej dynastie totiž nie je obézna. Skôr naopak. Je štíhla, atraktívna a pôsobí veľmi milo, pretože úsmev z tváre nezotiera ani pri chvíľke nepozornosti. I keď sú z nej však olympijskí hostitelia nadšení, svet sa na ňu nepozerá cez ružové okuliare.

Zahraniční novinári špekulujú o tom, že prítomnosť Kimovej peknej sestry na olympiáde môže byť „ofenzívou pôvabu“. Väčšina ľudí je však skeptických voči tomu, že by mala dobrá nálada, ktorá sa okolo nej vznáša, niečo zmeniť. Severná Kórea si tak naopak tvorí len pôsobivý imidž a aj keď jej to niektorí ľudia berú, skutočnosť je taká, že svoj usmiaty obrázok v praxi nevyužijú.

Ako symbol mieru je spolupráca týchto dvoch krajín viac než efektná. Ako účel však prítomnosť Kimovej sestry stráca zmysel. Do mierových aktivít sa však zapájajú aj civilisti. Na znak toho, že olympiáda by sa mala niesť v duchu pokoja a dobrej nálady, sa dvaja civilisti viac než presvedčivo zamaskovali za amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorí spolu vedú spory na dennom poriadku. Ich dvojníci sa však na okolité publikum usmievali a hrdo triasli jeden druhému pravicou.

Pozri aj: Celú noc preflákal pozeraním Netflixu a takmer zaspal na štart. Napriek tomu, tento mladý snowboardista, vyhral s prehľadom olympijské zlato

svet.sme.sk
Uložiť článok

Najnovšie články