Foto: IMDB, Instagram (lslaffo)

V priebehu rokov sa tento muž stal idolom každého ambiciózneho Američana.

A niet sa čomu čudovať. Mal vysoké ciele, z ktorých sa mu väčšinu počas života podarilo dosiahnuť. Jeho životný príbeh do takmer trojhodinového filmu natočil geniálny režisér Martin Scorsese a v hlavnej úlohe si Hughesa zahral Leonardo DiCaprio. Hughes samotný sa však nepreslávil len svojou filmovou tvorbou. Okrem toho, že pôsobil ako významný producent, bol aj letecký konštruktér, pilot a podnikateľ. Vo filmovej brandži tiež fungoval ako režisér.

Článok pokračuje pod videom ↓

Žiaľ osud tohto nadaného a šikovného muža neskončil veľmi priaznivo. Po jeho smrti ho Amerika aj celý zbytok sveta vnímali ako najväčšieho blázna, ktorý kedy chodil po pôde nového sveta. Počas svojich najlepších rokov bol však Hughes známy ako sukničkár, ktorý nechýbal na žiadnej z najvychytenejších párty a bol jedným z najbohatších a najvýstrednejších ľudí na svete.

Howard Hughes.jpg
Wikipedia

Hughes bol rodený Texasan, no veľmi skoro pochopil, že svet je väčší ako jeho rodné mesto. Už keď mal 19 rokov, vytýčil si svoje životné ciele. Chcel sa stať najlepším golfistom, najlepším pilotom a najlepším filmovým producentom. A v skutočnosti mu to až na ten golf vyšlo. V čase jeho najväčšieho rozkvetu bol známy aj niekoľkými krásnymi a slávnymi partnerkami. Tou najznámejšou bola hollywoodska herečka Katherine Hepburn.

Hughes bol známy aj svojim rozhadzovaním peňazí. Dokázal minúť státisíce dolárov, čo bol v 40. rokoch oveľa väčší peniaz ako dnes a to na autá, obleky či luxusné hotely. Avšak z leva salónov sa postupne začal stávať blázon. V istom bode svojho života sa zamkol doma a živil sa len mliekom a čokoládovými tyčinkami.

Howard Hughes 1938.jpg
Wikimedia

Počas tohto obdobia strávil niekoľko mesiacov sledovaním filmov. Bol celý čas nahý a z domu ani nevychádzal. Tomuto správania však predchádzala hrozivá letecká nehoda, pri ktorej sa ťažko zranil a bolo zázrakom, že neumrel. Hughesovou najväčšou vášňou však boli filmy, a preto sa po tejto nehode ukryl vo svojom dome investoval do nich všetok svoj čas.

Keď z neho vyšiel, mal dlhé mastné vlasy, bradu, dlhé nechty a bol úplne nahý. Už nikdy sa celkom nezotavil. Pri nakrúcaní jeho filmu Pekelní Anjeli, čo bol najdrahší film všetkých čias sa stal úplne posadnutým. Vadila mu každá špinka, každá nerovnosť a všetko muselo byť úplne dokonalé.

Howard Hughes TIME Magazine cover, July 19, 1948.jpg
Wikimedia

Na sklonku svojho života jedával Howard Hughes toasty rozkrojené na perfektné trojuholníky, mlieko naliate pod 45 stupňovým uhlom a okrem toho mal aj omnoho viac zvláštností. Rozhodol sa precestovať celú Ameriku. Svoju cestu započal v Kanade a skončil v Mexiku. Jedného dňa ho chceli vysťahovať z istého hotela, keďže už mali jeho vyčíňania plné zuby. Namiesto toho, aby Hughes odišiel, tak hotel radšej kúpil. Rovnako aj kasíno stojace oproti nemu, na ktorom mu vadilo silné neónové svetlo.

K veľkým Hughesovým úspechom musíme zaradiť aj jeho život leteckého konštruktéra. Azda najviac ho preslávil (aj keď najmä v negatívnom svetle) prototyp lietadla Hughes H-4 Hercules, posmešne označované ako Smreková hus. Hughes sa snažil čo najviac odľahčiť konštrukciu, preto na stavbu použil aj rôzne typy dreva, čoho sa chytili jeho kritici.

H-4 Hercules 2.jpg
wikimedia.org

Hughes zomrel vo veku 70 rokov. Vážil 40 kilogramov a bol úplne zúbožený. Keď jeho lietadlo pristálo v texaskom Houstone, Hughes bol mŕtvy. Polícia mu musela zobrať odtlačky prstov, aby zistila či je to skutočne známy miliardár. Tak smutne a tragicky skončil jeden z najväčších mužov, aký kedy obýval Spojené štáty americké.

Pozri aj: Celý svoj život zasvätila láske ku gorilám. Významná biologička však zožala slávu až po smrti, keď bola brutálne zavraždená pytliakmi

en.wikipedia.org
Uložiť článok

Najnovšie články