Foto: pixabay

Leopardy snežné sa vyskytujú aj na území východného Tibetu.

Pre niekoľkými mesiacmi sme vás informovali, že leopardy snežné už nie sú pokladané za ohrozený druh a toto sa začína pomaly aj vypĺňať. Leopardy snežné natočili po prvý raz v oblasti východného Tibetu pomocou infračervených kamier. V pondelok o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na čínske médiá.

„Zachytili sme samicu leoparda snežného s mláďatami, čo naznačuje, že tu má tento ohrozený druh určité zastúpenie,“ uviedla čínska tlačová agentúra Sinchua s odvolaním sa na predstaviteľa tamojšieho strediska pre ochranu prírody.

Foto: Wikimedia.org

Kamery rozložili v údolí rieky Nu-ťiang. Táto oblasť je domovom jednej z posledných ázijských „divokých riek“, ktorú ešte doposiaľ podľa americkej neziskovej environmentálnej skupiny International Rivers „neskrotila“ žiadna priehrada ani iné vodné dielo.

Pexels

Prítomnosť leopardov značí, že úsilie o ochranu prírody v tejto oblasti funguje, uviedla Sinchua. Leopard snežný patrí podľa Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN) medzi tzv. „zraniteľné“ druhy. Odhaduje sa, že na svete sa týchto zvierat nachádza len 2500-10.000.

Pozri aj: Známy lovec pózoval s ohrozeným snežným leopardom, ktorého ulovil. Pobúril tým tisíce ľudí a tí volajú po spravodlivosti

TASR
Uložiť článok

Najnovšie články