Foto: TASR/Miroslava Siváková

Mráz a stekajúca voda vytvorili v Demänovskej Doline nádherný ľadopád.

Približne štyri metre vysoký a 25 metrov široký ľadopád môžu v zimných mesiacoch obdivovať domáci aj turisti smerujúci za zážitkami do Demänovskej doliny. Nevšedný prírodný úkaz vyniká priamo pri hlavnej ceste v úseku medzi Demänovskou jaskyňou slobody a lokalitou Lúčky, podľa starých zápiskov a máp sa nazýva Plačlivá stienka.

„Zrejme sa tak volá práve kvôli ľadopádu v zime, no i v lete tu po kvapkách steká vápencovými stenami voda,“ vysvetlil pre TASR speleológ a člen Jaskyniarskeho klubu Demänovská Dolina Pavel Herich. Stekanie je podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené vápencovými a dolomitovými vrstvami, ktoré utvárajú sklon svahov ľavej strany doliny, a práve tu sa Plačlivá stienka nachádza. „Voda na opačnej strane veľmi rýchlo preniká do podzemia a vytvára jaskyne, naopak tu sa koncentruje a tečie po vrstvách, čo jej čiastočne bráni sa ponárať do podzemia,“ ozrejmil a dodal, že ľadopádu vyhovuje najmä pomalý prísun tekutej vody striedaný so silnými nočnými mrazmi.

Foto: TASR/Miroslava Siváková

Podobne to podľa speleológa funguje aj v Demänovskej ľadovej jaskyni, kde je najviac ľadu na jar. Jaskyňa totiž potrebuje, aby sa voda v nadloží roztopila a prenikla do podchladených priestorov.

Ľadopád sa v oblasti objavuje už množstvo rokov. Bývalý starosta Demänovskej Doliny Jakub Vojtek priblížil, že niekedy sa vyskytne už prakticky v novembri, ale sú roky, keď vznikne aj v januári, čiže veľmi veľa závisí od klimatických podmienok v zimnom období. „Tento rok bola k nemu príroda priaznivo naklonená, nakoľko už sme mali teploty aj mínus 15 stupňov Celzia,“ podotkol Vojtek.

Plačlivú stienku vníma bývalý starosta ako jednu z najväčších atrakcií pre návštevníkov doliny. „Na vrchu, kde sa ľadopád tvorí, sa nachádza aj turistický chodník, oblasť patrí do tretieho stupňa ochrany prírody,“ uviedol.

Foto: TASR/Miroslava Siváková

Mimochodom, práve pod Plačlivou stienkou už takmer 11 rokov objavujú dobrovoľní speleológovia z Jaskyniarskeho klubu Demänovská Dolina jednu z najväčších jaskýň Slovenska, Štefanovú. „Tri razy prechádza popod cestu, ktorou sa turisti preháňajú za zážitkami do Jasnej, v okolí Stienky je v hĺbke len 20 metrov mohutná chodba jaskyne,“ opísal Herich.

Foto: TASR/Miroslava Siváková

Podľa neho je krasová časť Demänovskej doliny v slovenskom priestore čosi neopakovateľné a mimoriadne krásne. „Mrzí ma, že to návštevník doliny nemá šancu vnímať. Je to jedna z najstarších rezervácií Slovenska, veľmi zraniteľná turizmom Jasnej, pritom oveľa hodnotnejšia,“ uzavrel dobrovoľný jaskyniar.

Pozri aj: Stopy krvi na vlajke Rakúska či Himaláje na vlajke Nepálu. 10+ najzaujímavejších štátnych vlajok, ktorých význam vás skutočne uchváti

TASR
Uložiť článok

Najnovšie články