9 faktov o čili papričkách a pikantných jedlách, ktoré by ste si mali zapamätať

Advertisements

Máte radi pikantné a pálivé jedlá? Niekto na ne nedá dopustiť a konzumuje ich takmer každý deň, iní sa im vyhýbajú, lebo im je samotná pálivosť nepríjemná alebo im tiež potláča chuť jedla. Ak patríte k tým, čo majú pikantné jedlá radi, náš článok vás utvrdí v tom, že robíte správne. Ak sa s nimi nekamarátite, možno svoj postoj po prečítaní článku prehodnotíte. Pozrite sa teraz na 9 faktov o pálivých jedlách a o chilli papričkách, ktoré sú ich neoddeliteľnou súčasťou.

Zníženie hmotnosti

cookinghacks.com
cookinghacks.com

Pikantné jedlá môžu skutočne pomôcť schudnúť. Je to vďaka tomu, že podporujú a zrýchľujú metabolizmus. Štúdie, ktoré sa zameriavali na vplyv pálivého jedla na hmotnosť zistili, že ak sa v polievke, či napríklad aj na pizzi nachádza väčšie množstvo chilli papričiek, organizmu vďaka tomu stačí prijať menej kalórii. Neznamená to však, že by ste teraz mali prestať cvičiť a jesť  len papriku. Štúdie tiež ukázali, že po nejakom čase si organizmus na pálivosť zvykne a efekt chudnutia je slabší.

Úľava od bolesti

thedevilledegg.files.wordpress.com
thedevilledegg.files.wordpress.com

Aktívnou zložkou pálivosti v chilli papričkách je kapsaicín. Ten preukázateľne pôsobí ako liek proti bolesti. Je to trochu paradoxné, keďže kapsaicín spôsobuje pálivosť a keď je ho v papričke veľa, spôsobuje v ústach bolesť. Pri správnej koncentrácií však pôsobí skutočne efektívne proti bolesti.  Často býva súčasťou rôznych krémov na bolesť svalov alebo kĺbov.

Papričky dobré pre oči

flickr.com
flickr.com

Aj keď to podnadpis môže evokovať, určite ale neodporúčame prikladať si štipľavé papričky k očiam. Očiam ale prospievajú údené papričky jalapenos, známe tiež ako Chipotle papričky, ktoré obsahujú látky ako luteín či zeaxantín. Tieto látky podporujú a vyživujú sietnicu oka a môžu tak efektívne pôsobiť ako prevencia očných ochorení, napríklad proti šedému zákalu.

Dlhý život

thisfabtrek.com
thisfabtrek.com

Rôzne štúdie naznačujú, že ľudia, ktorí radi konzumujú štipľavé jedlá založené na pálivej paprike, majú menšie riziko vzniku rakoviny alebo ischematickej choroby srdca, čo sú dve ochorenia, na ktoré sa najčastejšie umiera. Pikantné jedlá napomáhajú tiež pred ochorením dýchacích ciest.

Mladí a krásni

newbohemians.net
newbohemians.net

Okrem toho, že vďaka pikantným jedlám budete žiť dlhšie, budete vyzerať aj mlado. Vďaka pálivosti sa totiž zvyšuje prietok krvi v tvári, čoho výsledkom je hladšia a prekrvená pokožka, ktorá vyzerá sviežo, zdravo a mlado.

Pokračovanie na ďalšej strane..



Share on Facebook0
Zobraziť viac
Komentovať (0)

Advertisements