Foto: Pexels

Ikea na Slovensku práve odštartovala masívne zníženie cien, ktoré sa dotkne až 1 200 produktov.

Azda najznámejší európsky reťazec s nábytkom sa rozhodol po viacnásobnom zvyšovaní cien konečne zvoliť opačnú cestu. Ako uvádza portál INDEX, Ikea musela v posledných rokoch vplyvom drahších energií a kvôli komplikáciám pri dodávaní zvýšiť ceny svojich produktov. Najhoršie obdobie však má známy reťazec za sebou.

Lacnejší sortiment

Od stredy 6. septembra platia na Slovensku nové ceny, ktoré sa dotkli až 1 200 produktov, a pri niektorých môže údajne ísť až o desiatky percent. „Na Slovensku Ikea hovorí o priemernom poklese cien o 3,5 percenta s tým, že pri niektorých výrobkoch to môžu byť aj desiatky percent,“ píše na svojom webe INDEX. Nižšie ceny by sa mali dotknúť doplnkov, ale tiež najobľúbenejších produktov ako postele, skrine či kancelárske stoličky.

Zlacňovanie je reakciou na uvoľnenie dodávateľských reťazcov, ktoré je do istej miery výsledkom ochladenia na trhu s nábytkom,“ píše INDEX. Aj napriek tomu, že spoločnosť ovplyvňujú globálne faktory, cenotvorba je výlučne v kompetencii jednotlivých trhov. „Ikea nenastavuje ceny globálne. O cenotvorbe, a teda aj o prípadnom zlacňovaní, rozhoduje každý trh samostatne,“ povedala riaditeľka bratislavskej Ikey Lucia Klečková.

Ako ďalej z uvedených informácií vyplýva, slovenská Ikea ostáva dlhodobo drahšia ako tá poľská či nemecká. Oproti Česku a Rakúsku sa dá u nás v tomto segmente stále nakúpiť výhodnejšie, takže Slovensko ostáva pri porovnaní so susedmi niekde v strede. Podľa riaditeľky Lucie Klečkovej sú ceny v jednotlivých krajinách odlišné, pretože sa do nich premietajú rozdielne lokálne náklady. „Príkladom sú ceny dopravy a energií,“ dodáva.

Uložiť článok

Najnovšie články