Množstvo ľudí sa vďaka svojej schopnosti užívať si príjemné gastronomické chvíle považuje za ozajstných gurmánov. Teraz však môžete vďaka francúzskej univerzite svoje kvality obohatiť aj o vysokoškolský titul z jedenia, pitia a užívania si života.
Chutne pripravené jedlo, znalosť o kvalitnom víne či inom alkohole a všeobecný pocit spokojného života. Na prvý pohľad ideálny scenár a cieľ väčšiny ľudí, no podľa Unilad ponovom už aj odbor na vysokej škole. Univerzita politických vied vo francúzskom meste Lille teraz ponúka magisterský titul z odboru, ktorý sa zapáči aj tým lenivejším študentom.

Ide o gastronomickú diplomaciu
Magisterský kurz s názvom BMV, skratka pre „boire (piť), manger (jesť), vivre (žiť)“, sa ponúka na Sciences Po Lille, jednej z najprestížnejších škôl politických vied vo Francúzsku. Zahŕňa nielen znalosti a následný titul o jedle a pití, ale aj o „žití“.
Moduly kurzu v tomto stupni zahŕňajú napríklad aj tzv. „gastrodiplomaciu“, potravinárske technológie či boj proti sexizmu v profesionálnej kuchyni, čo je odpoveďou na vlnu sťažností pracovníkov na zneužívanie nadradenými šéfkuchármi.
Kurzy, konferencie a prednášky, ktoré zachutia každému
Lektor Benôit Lengaigne vyučuje hodiny o „pozemských potravinách“, zatiaľ čo prednášky sa doteraz zameriavali na témy, ako sú rastlinné alternatívy k mäsu, história farmárčenia a sila ekologických značiek.
Študenti sa tiež zúčastňujú konferencií, aby si prehĺbili svoje vedomosti o širokej škále tém. Účastníci odboru sa učia aj o tajomstvách piatej chuti či o rozoznaní dobrej kávy od tej horšej. Lektor hovorí, že štúdium nemá byť ani sa podobať na Michelinským kurzom, ale snaha o podnietenie vášne 20-ročných študentov ku kvalitnej gastronómii.

Študentka kurzu, Clémence Ricart, povedala, že ona aj jej spolužiaci sa vrhli do tohto odboru bez toho, aby vôbec tušili, o čo v ňom ide, ale napriek tomu je to fascinujúce. „Je to magisterský kurz, ktorý nás spája okolo jednej vášne: sveta gastronómie a jedla. Vzhľadom na klimatickú núdzovú situáciu budú potraviny jadrom globálnych výziev,“ dodala.
Píšu sa eseje, no skúša sa aj formou herectva
Okrem písania esejí sú študenti známkovaní aj na základe výkonu v rolových hrách, v ktorých si rozdelia úlohy a navzájom sa pýtajú na relevantné problémy. Študenti sa hrajú na televíznych novinárov a šéfov spoločností dodávajúcich jedlo, aby sa navzájom skúšali.

Jeden študent, ktorý je v prvom ročníku, povedal, že sa najprv sám seba spýtal, či sa jeho budúci zamestnávatelia nebudú náhodou smiať, keď v jeho životopise uvidia titul „piť, jesť, žiť“, ale keď si vypočul názory firiem na tento projekt, získal väčšiu sebadôveru.
Urológ Ján Švihra: Vo vybraných prípadoch má obriezka stále veľký zmysel. Takto by mala vyzerať správna hygiena „tam dolu“
Brat za Brata zbiera údaje možno aj o vás. Redaktorka bola 21 dní v top exotickej destinácii, výdavky ju prekvapili
Objavili sme klenot, nikdy ste o ňom nepočuli: Prešli sme sa po najstaršom drevenom moste v Európe a navštívili unikát
Jednu chcel označiť horiacou cigaretou, inú zase zbil do bezvedomia. Čím bol Picasso väčší sadista, tým lepšie maľoval
Zrezanú kožu prišíval na tváre, topila sa v hnise, stál pri prvej plastike penisu: Chirurg experimentoval s obeťami vojny
ANKETA: Nemá to tu čo robiť. Pýtali sme sa Slovákov, či nakupujú v ruskom reťazci MERE a čo si o ňom myslia
Odborníčka na dýchanie Petra Gaul: 60 až 80 % z nás nedýcha správne. Čo bude platiť večne, sú 3 zásady
Najslávnejšia krádež v histórii umenia. Mona Lisa zmizla na dva roky z Louvru, podozrivý bol aj Picasso
Na Slovensku otvorili unikátny obchod: Za pár eur tu nakúpite veci, ktoré inde zrejme nenájdete, čaká na vás aj prekvapenie
Za obed som platila 2 eurá: Bola som 21 dní v top exotickej destinácii a zapisovala si výdavky. Cena dovolenky ma šokovala












Nahlásiť chybu v článku