Foto: TASR (Roman Hanc)

Slováci kaprov zabíjajú obzvlášť krutým spôsobom.

Predaj živých kaprov počas vianočného obdobia je téma, ktorá už roky rozdeľuje ľudí na dva tábory. Po minulé roky s predajom živých kaprov úplne prestali niektoré obchodné reťazce. Plošný zákaz na pozemkoch celého mesta je ale niečo, k čomu sa na Slovensku ešte nikto neodhodlal.

Mesto Žilina sa rozhodlo ako prvé mesto na Slovensku zakázať hromadný predaj živých kaprov na pozemkoch mesta. Informuje o tom na svojom webe RTVS.

Humánny krok mesta Žilina

Ako uviedla hovorkyňa mesta Žilina, Katarína Gazdíková, ide skôr o humánny krok. Chcú tak predchádzať stresu zvierat od momentu, kedy prichádzajú priamo k zákazníkovi.

Zákaz predaja živých kaprov sa týka najmä pozemkov, ktoré sú vo vlastníctve mesta. Žilinčania si tak kapra na vianočný stôl budú musieť kúpiť u celoročných predajcov rýb. Tí však, ako uvádza RTVS, nárast predajov neočakávajú.

Foto: TASR (Roman Hanc)

Ako uvádza web Dnes24, v Žiline a blízkom okolí bude predávať živé ryby zhruba 10 subjektov na svojich alebo na prenajatých pozemkoch.

Slováci zabíjajú kaprov obzvlášť brutálnymi spôsobmi

Občianske združenie Humánny pokrok pre RTVS uviedlo, že hlavným problémom pri predaji živých rýb je ich doprava zákazníkmi domov a ich následné usmrtenie. Ľudia to robia často nehumánnym spôsobom. Kaprov si nosia živých v igelitových taškách a vreciach, kde sa dusia, následne ich niekoľko hodín držia v chlórovej vode, ktorá im leptá žiabre, a potom ich pri plnom vedomí usmrtia ranami tupým predmetom alebo odrezaním hlavy.

Uložiť článok

Najnovšie články