Vianoce bez každoročných medovníkov? To snáď nie je ani možné… Už či ich pekávate sami doma, ste zásobovaní starou mamou, alebo ich chodíte nenápadne vyjedať ku kamarátom, jednoznačne táto sladkosť ku vianočnému času patrí. Ak ste ich už piekli a nepoznáte žiadne finty na to, aby ste nemuseli čakať aspoň nejaký ten týždeň, kým zmäknú, je možno najvyšší čas si najbližší víkend oddýchnuť pri pečení tejto medovej dobroty.
Vedeli ste, že korene medovnikárstva siahajú až do 14. storočia? Ku nám sa medovníky dostalo až okolo 17. st. Najdôležitejšie na medovníkoch je cesto, v ktorom samozrejme med nemôže byť len tak hocijaký a nemôže byť nahradený cukrom. A najlepšie na tom je, že sa fantázii medze nekladú a keď si dáte záležať, môžete vytvoriť aj hotové umelecké diela.
Na základný recept budete potrebovať:
3 vajcia (+ 1 vajce navyše na záver na potretie medovníkov)
1 hrnček práškového cukru
4 lyžice medu
3 hrnčeky hladkej múky
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička mletej škorice, trocha rozomletých voňavých klinčekov a anízu (alebo perníkové korenie)
4 lyžice roztopeného masla
a prípadne nejaké oriešky
Postup:
Zmiešame 3 vajíčka s preosiatym práškovým cukrom (všetky sypké veci je dobré preosiať), pridáme zohriaty med a dobre znova premiešame. Pridáme korenie, alebo teda škoricu, klinčeky a aníz, hladkú múku a sódu. Nakoniec pridáme už len roztopené maslo a vypracujeme cesto.
Cesto odložíme na 24 hodín do chladu.
Predtým, ako budeme s cestom pracovať, je fajn si ho nechať chvíľu postáť v izbovej teplote a trocha ho ešte premiesiť. Vyvaľkáme na približne 0,5 mm hrubé cesto a vykrajujeme ľubovoľnými formičkami. Ak chceme, pridáme na vrch oriešok.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C na vymastenom plechu alebo papieri na pečenie. Hneď po upečení potrieť vyšľahaným vajíčkom, prípadne zdobíme bielkovou polevou (rozšľahané bielko, 150 g preosiaty práškový cukor a trocha citrónovej šťavy).
Mamička varí lacné jedlá, aby šetrila peniaze: Podľa ľudí je to ako krmivo pre psa, jej manžel sa správa zvláštne
Navštívili sme nádhernú dolinu a strašidelný hrad úplne zadarmo: Nájdete tu aj jaskyňu a priam dokonalú jesennú prírodu
Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože. O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli
Jedol psie žrádlo, celý čas bol nahý: Táto reality šou prekonala rekordy, milióny ľudí sledovali mučenie
Herci, ktorí boli počas natáčania Harryho Pottera vymenení: Niekedy to bolo fiasko, inokedy tvorcovia nemali na výber
Terapia červeným svetlom nie je zázračná, tvrdí odborníčka: Vedeckých dôkazov je málo a chýbajú, nie je to všeliek
ANKETA: Nepáči sa mi to, malo by sa to odstrániť. Slovákov sme sa opýtali, čo si myslia o Separovom sprejovaní v Himalájach
Komikov sme sa spýtali, čo hovoria na novú maximálnu rýchlosť chodcov 6 km/h: Budeme ju merať dvoma pohlaviami
Káva za 3,60 eura nám udrela do nosa a nevoňala: Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože
Prirovnávajú ju ku Kate Middleton, takto ju mal Putin žiadať o ruku: Kto je Alina Kabajevová, údajná nová cárovná v Kremli?












Nahlásiť chybu v článku