Archeológovia z Izraela objavili dôkazy o vôbec najstaršej príprave jedla na svete. Po analýze nájdených pozostatkov obrovského vyhynutého kapra autori štúdie dospeli k záveru, že zviera bolo starostlivo varené pri nízkej až strednej teplote. To sa malo udiať v období pred 780-tisíc rokmi.
Varenie jedla ako posúvanie človeka vpred
Skrotenie ohňa sa považuje za významný míľnik v evolúcii ľudstva. Je to preto, lebo oheň poskytoval teplo, svetlo, ochranu, ale hlavne umožnil ľuďom variť a tepelne upraviť jedlo. Vďaka tomu sa zvýšila bezpečnosť jedla a zlepšila stráviteľnosť, čo umožnilo, že organizmus mal viac energie na kognitívny vývin, uvádza portál IFLScience. Jednoducho povedané, vďaka vareniu sa z predchodcov človeka stávali inteligentné bytosti.
Podľa autorov štúdie uverenej v časopise Nature Ecology & Evolution mohli práve varené ryby uľahčiť rast mozgu a zlepšiť intelekt u už vyhynutých hominidov, čím položili dôležitý základ našej inteligencii a aj príprave jedál.

„Hoci sa ryby dajú konzumovať aj surové, varené sú výživnejšie, bezpečnejšie, ľahšie stráviteľné a pri varení v pare alebo pečení (nie však grilovaní) si zachovávajú obsah kyseliny dokozahexaénovej a kyseliny eikosapentaenovej (dve z omega-3 mastných kyselín),“ píšu vedci v štúdii.
Nález nás posúva o 600-tisíc rokov ďalej do histórie
A hoci je toto najstarší dôkaz varenia pokrmu, neexistuje vedecký konsenzus, kedy predchodca človeka mohol prvýkrát použiť oheň na úpravu jedla.
Existujú však dôkazy, že Homo erectus pravdepodobne prišiel na to, ako používať oheň v dobe pred 1,7 miliónmi rokov. Či ho ale použil aj na prípravu jedla, to sa nevie. Až do tohto zistenia boli priame dôkazy o používaní ohňa na varenie pripisované do obdobia spred 170-tisíc rokov.
Objav sa uskutočnil vďaka nálezu zubov kapra vo vrstve sedimentu datovaného do obdobia spred 780-tisíc rokov na archeologickom nálezisku Bnot Ja’akov v Izraeli. Pomocou analýzy zubov sa zistilo, že ryby boli varené pri kontrolovanej teplote nižšej ako 500 stupňov Celzia.

„Identifikácia spôsobu varenia je skutočnou výzvou, keďže sa na mieste nezachovali žiadne stopy po varnom zariadení,“ píšu autori štúdie v tlačovej správe. Experimentálne a etnografické štúdie naznačujú, že varenie rýb pri takýchto teplotách bolo možné pri používaní hlinených pecí zakopaných v zemi.
„Tieto nové zistenia dokazujú nielen dôležitosť sladkovodných rýb, ktoré boli obživou pre pravekého človeka, ale tiež ilustrujú schopnosť pravekých ľudí ovládať oheň pri varení jedla a pochopenie jeho výhod oproti konzumácii v surovom stave,“ dodávajú na záver vedci.
Zaplatili sme len 3 eurá: Vyskúšali sme sa veľmi lacno najesť v reštaurácii z Na nože. Niektorým sa takéto jedlo prieči
Žije v prenajatom byte, nemá auto a po meste chodí s batohom: Kto je Zohran Mamdani, prvý moslimský starosta New Yorku?
Najnebezpečnejšia žena: Bola posadnutá sexom a vraždila mužov pre zábavu. Dostala tvrdý trest, stále je hrozbou
Budú vianočné trhy v Bratislave drahšie? Stánkarov zaťaží vyššia 23 % DPH, na ľudí tento rok čakajú aj výhodné ponuky
Mamička varí lacné jedlá, aby šetrila peniaze: Podľa ľudí je to ako krmivo pre psa, jej manžel sa správa zvláštne
Navštívili sme nádhernú dolinu a strašidelný hrad úplne zadarmo: Nájdete tu aj jaskyňu a priam dokonalú jesennú prírodu
Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože. O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli
Jedol psie žrádlo, celý čas bol nahý: Táto reality šou prekonala rekordy, milióny ľudí sledovali mučenie
Herci, ktorí boli počas natáčania Harryho Pottera vymenení: Niekedy to bolo fiasko, inokedy tvorcovia nemali na výber
Terapia červeným svetlom nie je zázračná, tvrdí odborníčka: Vedeckých dôkazov je málo a chýbajú, nie je to všeliek












Nahlásiť chybu v článku