Pri slove kóma sa väčšina ľudí skutočne vydesí.

Zvyčajne sa totiž nespája s ničím pozitívnym, pokiaľ nehovoríme o zázrakoch, kedy sa z nej ľudia po rokoch prebrali. Aj keď je telo vo vegetatívnom stave nehybné, kognitívne funkcie neustávajú. Títo ľudia dôkazom toho, že kóma neznamená istú smrť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Copa Sudamericana

V roku 2016 došlo k veľkému nešťastiu. Brazílsky futbalový tím bol práve na ceste do Medellinu na zápas Copa Sudamericana, keď let číslo 2933 havaroval. Traja ľudia zomreli na mieste a traja prežili, jeden z hráčov však upadol do kómy. Keď sa Neto po dvoch týždňoch prebral, vôbec na nič si nespomínal. Hráči, proti ktorým sa mal zápas odohrávať, prejavili nesmiernu solidaritu, keď požiadali príslušné úrady, aby víťazstvo pripísali na účet tímu, ktorý postihlo nešťastie. Neto sa tak mohol stať šampiónom priamo z nemocničnej postele.

Svetový rekord

Aj keď to nie je niečo, po čom by človek túžil, títo dvaja ľudia prekonali rekord. Nikto nestrávil vo vegetatívnom stave viac času, ako oni. Prvou z nich bola Elaine Esposito, ktorá ako šesťročná podstúpila operáciu slepého čreva. Nastali však komplikácie, následkom ktorých upadla do kómy. Lekári jej nedávali šance na prežitie, Elain sa však vo vegetatívnom stave dožila 37 rokov, 3 mesiace a 20 dní. Elainin rekord prekonala o 30 rokov neskôr Edwarda O´Bara, ktorá upadla do kómy ešte ako študentka na následky cukrovky. Edwarda prežila oboch svojich rodičov a zomrela po dlhých 42 rokoch v kóme.

wikipedia.org

Nový jazyk

Možno ste už počuli o prípade, kedy sa po úraze hlavy zobudil človek s prízvukom, ktorým nikdy predtým nehovoril. Čo však zobudiť sa so schopnosťou plynule hovoriť cudzím jazykom? Reuben sa v roku 2016 škaredo poranil pri futbale a keď sa o niekoľko dní prebral, na niekoľko hodín dokázal plynule hovoriť po španielsky, aj keď to predtým nedokázal.

Filmová inšpirácia

V roku 2007 museli lekári uviesť Emily do umelého spánku na 12 dní. V tom čase niekoľko mesiacov chodila s Kumailom, no nebrali to vážne. Mysleli si, že ide o pobláznenie, ktoré čoskoro vyprchá. Keď sa Emily prebrala, zistila, že to nie je len pobláznenie ale niečo oveľa väčšie. O niekoľko mesiacov sa s Kumailom vzali a o ich príbehu vznikol aj film s názvom The Big Sick.

wikipedia.org

Rozvod

Tento príbeh nepatrí medzi tie radostné, no odohral sa v roku 2014 v židovskej komunite. V roku 2007 upadol muž po nehode do kómy a zdalo sa, že sa tak skoro nepreberie. Po niekoľkých rokoch sa jeho manželka rozhodla, že sa už viac o neho nechce starať. Aj keď to spočiatku s úradmi vôbec nemala ľahké, napokon bolo manželstvo anulované. Muž sa tak stal prvým človekom, ktorý podstúpil rozvod bez toho, aby bol pri vedomí.

Boj s nemocnicou

V roku 1989 sa nešťastie nevyhlo ani anglickému futbalovému tímu. Po nešťastí zomrelo 95 ľudí a 18-ročný Tony Bland strávil nasledujúce 4 roky v kóme. Aj keď by ste si mysleli, že rodičia by chceli udržať Tonyho pri živote za každú cenu, nebolo to tak. Začali právny boj za to, aby mohli syna odpojiť od prístrojov a nechať ho dôstojne odísť zo sveta. Ukázalo sa totiž, že Tony nemá šancu na zotavenie. Tonyho prípad bol prvý, v ktorom lekári rozhodli, že odpojenie od prístrojov je v pacientovom záujme.

Prevtelenie

Hádam všetci sme na chvíľu snívali o tom, aké to asi môže byť žiť život slávnej osobnosti. U Roryho Curtisa to však zašlo o niečo ďalej. Bol presvedčený o tom, že je Matthew McConaugey. Stalo sa tak po tom, čo prežil autonehodu a následkom poranenia mozgu upadol do kómy. Keď sa pozrel do zrkadla, myslel si, že ho klame zrak. Okrem toho, po úraze hovoril plynule po francúzsky, aj keď predtým absolvoval len niekoľko lekcií tohto jazyka.

Zvýšenie sexuálneho apetítu

Angelo de Luca mal 81 rokov, keď sa staral o strom vo svojej záhrade. Nanešťastie však z neho spadol a na štyri dni upadol do kómy. Keď sa prebudil, už viac nebol ako predtým. Kóma spôsobila, že nedokázal ovládať svoje fyzické túžby a stal sa pravidelným návštevníkom nevestinca a utratil tisíce dolárov na prostitútky.

Zachránený život

V roku 2010 museli lekári uviesť Valerie Leah do kómy. Bola totiž tehotná a v šiestom mesiaci sa nakazila prasacou chrípkou. V nemocnici strávila štyri mesiace a ešte kým bola v kóme, narodilo sa jej dieťa. Po krátkom čase obaja odchádzali z nemocnice zdraví.

Pozri aj: Neuveríte, čo všetko dokáže váš mozog. Týchto jeho 10 schopností by ste však otestovať určite nechceli

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov