Zíva každý človek bez výnimky. A nielen ľudia, ale aj zvieratá.

Vedeli ste napríklad, že zívajú aj hady a žraloky? Okrem toho, fakt, že zívanie je nákazlivé, ste iste postrehli aj vy. Ak je niekto s nami v miestnosti a zívne si, takmer s istotou si o chvíľu zívneme aj my. Dokonca stačí, ak si niekto zívne vo filme, ktorý práve pozeráte. Prečo je to tak?

Článok pokračuje pod videom ↓

Známka empatie

Hádam najpopulárnejšia z teórií tvrdí, že zívanie je formou neverbálnej komunikácie a slúži na vyjadrenie empatie. Ak niekto zívne a vy sa zívaním „nakazíte“, znamená to, že ste s danou osobou takpovediac na jednej vlne. Dokazuje to štúdia z roku 2010, ktorej výsledky tvrdia, že zívanie začína byť nákazlivé až pre deti od veku 4 rokov. To je presne obdobie, kedy sa u dieťaťa najviac rozvíja schopnosť empatie.

Zívajú aj zvieratá?

Okrem toho, u detí, ktoré trpia autizmom, je menej pravdepodobná „zívacia nákaza“. Ďalšia štúdia zas objavila prepojenie medzi schizofréniou a zívaním. Medzi prejavy schizofrénie patrí neraz aj oploštenie emócií. V takom prípade nákazlivé zívanie na jedinca taktiež neplatí.

unsplash.com

Nákazlivé zívanie a vek

V ďalšej štúdii sa účastníci podieľali na testovaní, ktoré zisťovalo okrem iného aj úroveň energie, ospalosť a empatiu jedincov. Následne účastníci sledovali video so zívajúcimi ľuďmi a rátalo sa, koľkokrát počas videa zívli. Z 328 účastníkov 222 zívlo počas sledovania videa aspoň raz. Zaujímavé je, že sa nezistilo spojenie medzi zívaním a empatiou, inteligenciou či dennou dobou, ale významná korelácia sa zistila vzhľadom na vek. Čím boli participanti starší, tým menej sa ich nákazlivosť zívania týkala.

Zívanie a zvieratá

Japonská univerzita v Kjóte sa rozhodla, že zistí, ako je to so zívaním a šimpanzmi. Ukázalo sa, že podobne ako ľudia, aj šimpanzy pri sledovaní videa, na ktorom iné šimpanzy zívali, sa zívaním nakazili. Podobne ako u ľudí, mláďatá v tomto príde nezívali, až staršie jedince. Zaujímavé je, že šimpanzy zívali len v prípade, ak bol na videu skutočne zívajúci šimpanz. Ak sa dívali na zviera, ktoré len otváralo ústa, zívanie sa nedostavilo.

unsplash.com

Londýnska štúdia zašla ešte ďalej a zistila, že psy zívajú aj v prípade, ak vidia zívať človeka, nielen príslušníka vlastného druhu. Z 29 psov zívlo až 21. Opäť sa však ukázal ako dôležitý faktor vek, pretože zívali len psy, ktoré mali viac ako 7 mesiacov. A možno vás to prekvapí, ale zívanie je nákazlivé aj u mačiek, a to aj v prípade, ak sa mačka pozerá na zívajúceho človeka. U nich sa však tento jav vyskytuje o niečo menej.

Iné štúdie tvrdia, že zívanie nie je len prejav empatie, ale slúži aj na termoreguláciu a svoju úlohu zohráva aj v situáciách, keď sme pod tlakom. Okrem toho, zvieratá a ľudia zívajú vtedy, keď sa nudia alebo sú unavení. Zívanie totiž údajne o niečo znižuje teplotu mozgu a napomáha tak k jeho efektívnejšiemu fungovaniu.

V tejto oblasti je však potrebných ešte mnoho výskumov. Napriek výsledkom niekoľkých štúdií si totiž vedci zívaním a jeho funkciou stále nie sú celkom istí.

Pozri aj: Toto je 15+ krutých právd, o ktorých by ste radšej nevedeli. My vám ich však aj napriek tomu povieme

thoughtco
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov