Život bez sociálnej siete je pre nás už takmer nepredstaviteľný.

Hovorí sa, že kto nie je na Facebooku, ako keby nebol vôbec. Cez Facebook riešime školu, prácu, priateľov, jednoducho všetko možné. Facebook nám síce dokáže skomplikovať život, no bez neho by bol ešte komplikovanejší. Dokážete si predstaviť, že by ste si zo dňa na deň vymazali účet? Možno si hovoríte, že keby ste chceli, dokážete to. Tieto vedecké dôkazy však ukazujú, že to nie je až také ľahké.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aj keď vie byť sociálna sieť nesmierne praktická, je to dvojsečná zbraň, čoho dôkazom je aj kauza, ktorá sa prevalila len nedávno. Na povrch sa dostalo, že boli ukladané osobné údaje miliónov užívateľov. Ani to však ľuďom nebráni, aby sa na Facebook vždy vrátili, podobne ako tomu nezabránila ani nejedna kauza v minulosti. Niektorí sociálnu sieť prirovnávajú k partnerovi, ktorý síce ženu zneužíva, no tá sa k nemu napokon aj tak vždy vráti.

Výskumu médií a sociálnych sietí sa venuje veda už niekoľko desaťročí a väčšina z nich má podobné výsledky. S médiami žijeme v akejsi zvláštnej symbióze, my ponúkame kúsky svojich životov výmenou za spoločnosť, únik z reality a radosť z „lajkov“. Toto je 7 najvýraznejších dôvodov, pre ktoré sa väčšina z nás Facebooku len tak ľahko nevzdá.

Posilňujeme „priateľstvá“

Máme dojem, že čím viac klikáme, tým máme bližšie k pevnému priateľstvu. Hladkáme si ego láskyplnými komentármi a počítaním lajkov na fotkách. Vďaka tomu nadobúdame pocit, že máme veľké množstvo priateľov, ako by to však vyzeralo, keby ste všetkých svojich „facebookových“ priateľov zavolali von?

Kto ste?

Čím viac toho o sebe odhalíte, tým je pravdepodobnejšie, že vytvoríte pozitívny sebaobraz. Mnohé výskumy ukazujú, že na sociálnej sieti málokedy prezentujeme skutočnosť ale vytvoríme obraz niekoho, kým by sme chceli byť. Práve preto tak často vidíme fotky zo skvelých koncertov, dovoleniek a iných závideniahodných aktivít. Online nás ľudia vidia tak, ako chceme, aby nás videli, v realite je však už náročnejšie toto zdanie udržať.

unsplash.com

Otvorené okno

Čím viac klikáte, tým viac môžete nahliadnuť do online života iných. Možno si to nepriznáte no z prehliadania profilov iných ľudí dokážeme čerpať skutočné potešenie. Je to však niečo, čo v sebe máme hlboko zakorenené, jednoducho potrebujeme vedieť, čo sa deje okolo nás, a to nie len v reálnom svete, ale aj na sociálnych sieťach. Bojíme sa, že by sme mohli prísť o niečo dôležité.

Sociálna sieť

Máme dojem, že čím viac toho vieme o iných, tým je širšia naša sociálna sieť. V bežnom živote sa málokedy zamýšľame nad tým, ako sa má spolužiak zo strednej, no na Facebooku ho nájdete za minútu a o niekoľko minút neskôr ho už máte medzi priateľmi. Vďaka tomu sa dá povedať, že aktivita na sociálnych sieťach podporuje pocit celkovej životnej spokojnosti a zvyšuje sebavedomie.

Snehová guľa

Stačí, ak prezdieľate na svojom profile nejaký produkt alebo nejakú zaujímavosť a nevedomky vytvárate reklamu, ovplyvňujete názory iných. Na sociálnych sieťach totiž okrem iného hľadáme podporu a očakávame od ľudí súhlas. Ak teda niekto z našich priateľov ohodnotí najnovšiu voňavku piatimi hviezdičkami, zaujme to našu pozornosť viac, ako keby sme ju videli niekde v letáku. Čím viac ľudí produkt ohodnotí pozitívne, tým viac ho považujeme za extra triedu. Tak si teda voňavku kúpime a ohodnotíme ju tiež, pretože chceme niekam patriť. Chceme patriť do skupiny, s ktorou môžeme súhlasiť, a ktorá bude súhlasiť s nami.

unsplash.com

Vyjadrenie názorov

Každý jeden status alebo fotografiu dávame na sociálnu sieť, či už Facebook, Twitter alebo Instagram s očakávaním, že na to ľudia budú pozitívne reagovať, chváliť a ospevovať. Čím viac ľudí reaguje pozitívne, tým viac rastie pocit moci. Ide o tzv. externú validizáciu, teda pozitívne hodnotenie a vyjadrenie súhlasu z vonkajšieho prostredia, ktoré nám pomáha budovať pozitívny sebaobraz. O taký ľahký prístup k pochvale by chcel prísť málokto, a to napriek tomu, že cenou je úbytok súkromia.

Algoritmus nepustí

Keď už sme sa raz na sociálnu sieť dostali, tá urobí všetko pre to, aby sme ostali. Či chceme alebo nie, naše osobné údaje sa stávajú prístupnými pre mnoho ľudí a tí dokážu vytvoriť také prostredie, ktoré nás jednoducho prinúti prihlásiť sa zas a opäť. Práve preto nám napríklad Facebook navrhuje ľudí, ktorých by sme mohli poznať, ukazuje nám udalosti, o ktoré by sme mohli mať záujem a ak sa tak rozhodneme, zobrazí nám každé slovo, ktoré iná osoba napíše na svoj profil.

Predtým by ste o danej udalosti možno ani nevedeli, keď vám však Facebook rovno pošle upozornenie, že niečo také existuje vo vašej blízkosti, aspoň sa pozriete na stránku a možno zvážite, že pozvete priateľov. A to ani nehovoríme o množstve narodeninových prianí, na ktoré by sme zabudli, keby nám ich Facebook láskavo nepripomenul.

A čo vy? Dokázali by ste sa nadobro vzdať svojho profilu?

Pozri aj: Experiment porovnal ľudí, ktorí používajú Facebook a tých, ktorí ho nepoužívajú. Výsledky vás možno prekvapia

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov