Medzi najaktuálnejšie filmy, ktoré si získali svet, patrí napríklad horor To.

Stephenovi Kingovi však vďačíme za omnoho viac skvelých diel. Vďaka jeho knižnej predlohe vznikol napríklad aj film Osvietenie či Vykúpenie z väznice Shawshank. V čase, keď pochyboval o svojich schopnostiach, písal King pod pseudonymom Richard Bachman, opäť však žal jeden úspech za druhým. Toto sú filmy, ktoré by si aspoň raz mal pozrieť každý.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vykúpenie z väznice Shawshank, 1994

Nádej dáva ľuďom krídla a väzňov z nich robí vlastný strach. Andy Dufrese (Tim Robbins) sa dostáva do väzenia po tom, čo ho obvinia z vraždy a tu sa stretáva s Redom (Morgan Freeman), ktorý je odsúdený na doživotie. Vo väzení nie je ľahké prežiť, no dvaja väzni sa odmietajú poddať osudu a vzdať sa, navzájom sa podporujú a dodávajú nádej aj ostatným. Film sa stal natoľko úspešným, že bol na Oscara nominovaný až sedemkrát.

https://www.youtube.com/watch?v=CQoGn2q6SK0

Pri mne stoj!, 1986

V tomto filme si zahrali herci, ako napríklad Corey Feldman, River Phoenix či Will Wheaton. Gordie má len 12 rokov, keď sa rozhodne, že podnikne nezvyčajný výlet. Jeden z jeho priateľov, Vern, sa dopočul, že v oregonských lesoch sa našla mŕtvola nezvestného chlapca. Spolu s Chrisom a Teddym sa vydajú na dobrodružstvo, z ktorého sa však stáva niečo celkom iné, ako hľadanie mŕtvoly.

Zelená míľa, 1999

Paul Edgecomb je obyvateľom opatrovateľského domu a jedného dňa sa rozhodne jednej zo sestier rozpovedať svoj príbeh. Pred 60 rokmi pracoval Paul (Tom Hanks) ako dozorca vo väznici, kam privážajú tých najhorších zločincov. V celách čakajú na svoju smrť. Tu sa stretáva s Johnom Coffeym, ktorý je obvinený z dvojnásobnej vraždy detí. Paul však vie, že taký dobrosrdečný obor, akým bol John, predsa nemohol vykonať taký ohavný zločin.

Misery nechce zomrieť, 1990

Jedného dňa sa slávny spisovateľ ocitne uprostred autonehody a je poranený. Objaví ho nadšená čitateľka a obdivovateľka, ktorá sa rozhodne, že ho vezme k sebe domov. Život spisovateľa sa však mení na peklo, keď zistí, že žena, ktorá mu ponúkla pomoc, je v skutočnosti chladnokrvným tyranom.

Osvietenie, 1980

Jack Torrance sa spolu so svojou ženou a synom presťahujú do hotela ďaleko v horách. Potrebujú v ňom totiž údržbára na zimu a Jack je rád, že bude môcť v pokoji dopísať svoju knihu. Počas sťahovania sa dozvie o desivej minulosti hotela. Posledný majiteľ údajne od samoty zošalel a zabil svoju ženu aj dve dcéry. Myslí si, že to zvládne, kým ale sám nezačne prichádzať o rozum.

Carrie, 1976

Carrie Whiteová to vôbec nemá ľahké, jej mama je náboženská fanatička a spolužiaci v škole sa jej posmievajú. Život jej znepríjemňujú dokonca aj niektorí učitelia. Jedného dňa, keď už všetko to utrpenie zájde priďaleko, Carrie zistí, že má schopnosti, o ktorých doteraz ani len netušila. Okrem toho, že ovláda telekinézu, dokáže rozpútať hotové peklo.

To, 1990

To sa môže premeniť na čokoľvek, nikdy nemôžete vedieť, akú bude mať formu, isté však je, že číha v tme. V malom anglickom mestečku na seba To preberá podobu desivého klauna, ktorý však vôbec nie je zábavný, práve naopak. Raz sa ho už skupinka detí zbavila, no To sa po rokoch vracia opäť. Podarí sa To zničiť nadobro?

Cintorín domácich zvierat, 1989

Zo sťahovania väčšinou deti nie sú príliš nadšené, v starom domove nechávajú priateľov a všetko známe. Sťahovanie však znamená aj nový začiatok. Nie však pre rodinu Creedovcov. Pre nich je sťahovanie začiatkom ich konca. Vedľa ich nového domu je totiž starý indiánsky cintorín, kde duše skutočne nespia pokojným spánkom.

The Stand, 1994

Vedecký experiment nedopadne podľa predstáv, svetom sa začne šíriť nebezpečný vírus, ktorý unikol z laboratória. Začne zabíjať ľudí no nejakým zázrakom prežijú Stu, Frannie a Larry. Z nejakého dôvodu sú voči vírusu imúnni a časom zisťujú, že nie sú jediní. Nič však nie je, ako sa na prvý pohľad zdá. Bolo vypustenie vírusu skutočne len náhodné?

Christine, 1983

Počuli ste už o vraždiacom aute? Ak nie, odporúčame pozrieť si film Christine. Zdanlivo neškodné autíčko zabije prvého človeka už na výrobnom páse, keď na sedadlo odklepne popol z cigarety. Keď ho v zlom stave o niekoľko rokov neskôr odkúpi mladý Arnie, auto sa mení na vraždiaci nástroj.

Ktorý z filmov na základe Kingovych diel je váš obľúbený?

Pozri aj: Týchto 15+ zvláštnych detailov ste si pri sledovaní filmu TO pravdepodobne nevšimli

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov