Ak technológie využívame správne, môžu sa v našich rukách stať nesmierne silným a užitočným nástrojom.

Neraz sme však na technológiách, ako napríklad na mobile závislí preto, lebo nám poskytuje akési útočisko. Chýba vám ľudský kontakt? Siahnete po mobile. Nudíte sa a chcete, aby vám rýchlejšie ubehol čas? Opäť sa vo vašich rukách ocitne pravdepodobne práve mobil. Dokážete si predstaviť, že by ste sa ho mali na celých 24 hodín vzdať?

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa prieskumu z roku 2017 až dve tretiny dospelých Američanov priznali, že by im padol vhod nejaký čas strávený bez mobilu. Myslia si, že taký detox by výrazne prospel ich psychickému zdraviu, napriek tomu však väčšina z nás mobil z ruky len tak nepustí. Štatistiky tvrdia, že dospelý človek strávi s mobilom v ruke v priemere 70 hodín mesačne, pričom mladí ľudia vo veku od 18 do 24 rokov to dotiahli až na 94 hodín mesačne.

Ak by ste svoju dennú aktivitu pozorne odsledovali, zistili by ste, že ste možno držali mobil v ruke až 20 hodín týždenne, čo vôbec nie je málo. Neraz venujeme mobilu viac času, ako iným dôležitým veciam. Obmedzovať mobilom sa však nechávame dobrovoľne, aj keď to tak nemusí byť. Dôkaz môžete získať už najbližší víkend. Pokúste sa vzdať mobilu na 24 hodín a uvidíte, že sa s vami začnú diať nasledujúce veci.

Začnete sa viac nudiť

Váš mozog vás bude neustále nabádať k tomu, aby ste opäť vzali mobil do rúk, skontrolovali mail, Instagram, Facebook a iné sociálne siete. Sledovanie diania na internete pre nás totiž často znamená únik pred vlastnými myšlienkami a pred nepríjemnými pocitmi, akými sú strach, úzkosť či nuda.

unsplash.com

Vedci si myslia, že za to môže dopamín. Zakaždým, keď skontrolujeme novinky na Facebooku, vyplaví sa do mozgu nová dávka a my sa tak nevieme dočkať, kedy sa k tomu dostaneme opäť. Ide o zvyk, vďaka ktorému zabúdame, aké je to nudiť sa. Nuda však nemusí byť vždy len negatívnym javom. Vďaka nej sa totiž ľahšie sústredíte napríklad na dobrý film alebo knihu. Koľkí z vás si mobil kontrolujú aj počas sledovania filmu v kine? Myslíme si, že bez neho by ste si film užili oveľa viac.

Budete oddýchnutejší a šťastnejší

Vedeli ste, že ak sa počet kliknutí na Facebook zvýši o jedno percento, vaše psychické zdravie sa v danom momente zhorší o 5 až 8 percent? Psychológovia vo všeobecnosti tvrdia, že každá aktivita, ktorá súvisí s pozeraním na displej a do monitora nás pripravuje o kúsok šťastia. Možno sa bojíte, že ak sa vzdáte mobilu na celý deň, premeškáte niečo dôležité. Tento strach však čoskoro prejde a uvidíte, že čas, ktorý ste strávili bez mobilu, je zmysluplnejší.

Bude sa vám lepšie spať

Niekoľko štúdií už dokázalo, že mobil pri posteli nie je dobrý nápad. Väčšina z nás totiž zaspáva s očami prilepenými na displej a ráno, keď sa prebudíme, opäť berieme mobil do ruky. To však výrazne narúša náš spánkový cyklus. Pokúste sa mobil nahradiť obyčajným staromódnym budíkom, uvidíte, že sa vám bude spať omnoho lepšie.

unsplash.com

Budete kreatívnejší

Psychiatrička Anna Lembke zo Stanfordu tvrdí, že mobil nás pripravuje o prirodzený tok kreatívnych myšlienok. Ak totiž svoju myseľ neustále zapĺňate myšlienkami na posledné upozornenia a cinkanie správ, na kreativitu akosi nezostane priestor.

Ako veľmi sa na svoj mobil spoliehate?

Ako bez mobilu rýchlo zistíte koľko je hodín? Kedy vám ide najbližší autobus? Ako bez neho zaspíte? Neodfotíte nádhernú dúhu, ktorá sa práve vytvorila na oblohe? Na mobil sa neraz spoliehame takmer v každej situácii. Veríme však, že to zvládnete. Boli predsa časy, keď mobily neboli vôbec a predsa ľudia žili svoje životy a nestratili sa.

Nevravíme, že sa máte mobilu vzdať úplne. Nezaškodí však na pád hodín denne ho vypnúť a odložiť, aby ste mali čas aj na život.

Pozri aj: List pre typické #InstagramovéDievča

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov