Aj keď to nie je práve najpríjemnejšia téma, vedci sa už dlho zaoberajú otázkou, aký spôsob umierania je ten najviac, a naopak, najmenej bolestivý.

Zachádzajú dokonca tak ďaleko, že nehodnotia len reálne sa vyskytujúce situácie, ale aj tie, ktoré sa odohrajú len veľmi nepravdepodobne. Či už sú pravdepodobné alebo nie, toto sú tie najhoršie spôsoby, akými môže človek zomrieť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Padajúci výťah

Výťahy sú nočnou morou nejedného človeka. Aj keď väčšinou sú bezpečné, jeden nikdy nevie. Už v nejednom filme sa objavila ukážka toho, ako môže taký padajúci výťah vyzerať. Ak by sa také niečo predsa len stalo, odborníci odporúčajú ľahnúť si chrbtom na podlahu, aby sa sila pôsobiaca na vaše telo rozložila. Ak by ste si však ľahnúť nestihli, pravdepodobne by ste pád neprežili. Silou nárazu by sa totiž vaše telo zastavilo, no orgány by ešte ostali v pohybe.

Foto: unsplash

Okrem toho, zrejme by ste mali dolámané všetky končatiny. Ak by však vaša hlava nenarazila prvá, žili by ste dostatočne dlho na to, aby ste cítili, ako sa vaše orgány pokúšajú opustiť telo. V tom prípade by boli upadnutie do šoku a smrť vykúpením. Nemusíte sa však báť, dnešné výťahy majú veľké množstvo bezpečnostných prvkov, ktorých úlohou je voľnému pádu zabrániť.

Neznesiteľná technika mučenia

Kedysi boli ľudia doslova majstrami mučenia a jednou z krutých techník bolo aj priviazanie človeka k niečomu, čo pripomínalo drevenú loďku. Následne človeka donútili skonzumovať mlieko a med. Človeka napchávali dovtedy, až kým nemal pocit, že praskne, čo väčšinou vyvolalo nepríjemnú hnačku. Okrem toho, mliekom a medom nielen kŕmili, ale nimi úbožiaka aj potreli. Vďaka tomu sa stal mimoriadne príťažlivým útočiskom pre hmyz, ktorý na telo nakládol vajíčka. Keď sa larvy začali liahnuť, potrebovali potravu, ktorou sa stal práve človek potretý mliekom a medom. Ak teda nezomrel na vyhladovanie a dehydratáciu, pravdepodobne ho zabil septický šok.

Ponorenie do Mariánskej priekopy

Iste viete, že Mariánska priekopa je najhlbším miestom na oceánskom dne a ak by ste sa sem chceli ponoriť bez patričných bezpečnostných opatrení, čakala by vás istá smrť. Ak by vás cestou dole nezabil nejaký morský tvor, urobila by to hĺbka. Tlak vody by vám totiž rozdrvil všetky kosti v tele a spôsobil by kolaps pľúc. V tele by vám neostala jediná molekula vzduchu, napokon by ste sa teda udusili bez toho, aby sa vaše telo vynorilo nad hladinu, nemalo by ho totiž čo nadnášať. Skončili by ste ako potrava pre kostižerky, ktoré sa bežne živia kosťami uhynutých veľrýb.

Foto: unsplash

Cesta do stredu Zeme

Ako deti sme si mnohí mysleli, že sa jednoducho môžeme prekopať cez stred Zeme až na opačný koniec. Ako však všetci vieme, to jednoducho nie je možné. Predstavte si však, že by sa to predsa len podarilo. Čo by človeka čakalo, keby sa cez jamu pokúsil dostať do stredu Zeme? Zhruba to, čo v Mariánskej priekope, skolabovali by vám pľúca a neboli by ste schopní nadýchnuť sa. Okrem toho by sa vám však kvôli vysokej teplote zemského jadra uvarila aj krv v žilách.

Ukrižovanie

Ukrižovanie bolo kedysi bežne využívanou metódou mučenia a zároveň aj jednou z najbolestivejších. Samotné pribitie na kríž človeka nezabije, smrteľná by bola strata sily. To by totiž viedlo k ochabnutiu, po ktorom človek visel len za ruky, ktoré by sa napokon vykĺbili. To by spôsobilo sťažené dýchanie a človek by pomaly umieral niekoľko dní, sám, hladujúci a v ukrutných bolestiach.

Vážna dehydratácia

Už ste zrejme počuli o tom, že človek bez vody príliš dlho nevydrží. Keď však dôjde k dehydratácii, smrť neprichádza okamžite, ale ničí človeka postupne aj niekoľko dní. Telo totiž začne využívať tekutiny zo životne dôležitých orgánov. O vodu postupne príde aj mozog a vzhľadom na to, že ten kontroluje zvyšok tela, zlyhávať začnú aj ostatné orgány. Telo sa prestane zbavovať toxínov, zachváti ho bolesť a predtým, než umrie, upadne do kómy, z ktorej sa už pravdepodobne nepreberie.

Foto: unsplash

Vyhladovanie na smrť

Na svete umrie hladom ročne oveľa viac ľudí, ako sme ochotní pripustiť a je to vskutku strašná smrť. Keď človek prestane jesť, telo najprv spotrebuje tukové zásoby, keď však neostane žiaden tuk, pustí sa do svalovej hmoty. Telo postupne slabne až do takej miery, že začne zlyhávať imunitný systém. Keď už telo spotrebuje aj svalovú hmotu, postupne začne požierať vnútorné orgány. Keď napokon dôjde na srdce, to jednoducho zlyhá a po ukrutnom trápení napokon dochádza k smrti.

Poprava elektrickým prúdom

Poprava v elektrickom kresle patrila kedysi medzi najviac využívané spôsoby popravy v Amerike, dnes je však už kvôli krutosti takmer všade zakázaná. V prvom rade elektrický prúd spôsobil, že mozog stratil kontrolu nad telom a to zachvátili kŕče. Krv v žilách sa začne doslova variť a ak poprava nie je vykonaná správne, človek sa môže vznietiť. Celé toto trápenie môže trvať až 10 minút.

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov