Foto: Dávid Těšínský

Po nežnej revolúcii pocítili zmenu najviac pohraničné mestá.

A to obzvlášť v Českej republike, kde mali miestni ľudia odrazu omnoho užší kontakt so západným svetom. Jedným z takýchto miest sa stalo pohraničné mesto Dubí, ktoré svojho času ovládali mafiáni z Bulharska. Pohraničné mesto bolo veľmi atraktívne pre Nemcov, keďže pre nich bolo cenovo viac, než dostupné. Chodili sem utrácať svoje marky. Dubí veľmi rýchlo vycítilo svoj potenciál a premenilo sa na malé české Las Vegas.

Dubí bolo kedysi súčasťou hlavného ťahu na Nemecko. Všetko sa teda rozpadlo ako z domček z karát, keď sa otvorila diaľnica D8. Dovtedy sa však mesto stalo centrom rozkoše. Kasína, bordely, bary a lacný tovar boli na každom rohu. Práve vďaka bulharskej mafii, ktorá mala údajne podplatenú políciu, tu prekvitala prostitúcia. Telo mŕtvej študentky z Bulharska zakopané na záhrade miestneho bossa však všetko zmenilo.

Dávid Těšínský

Sledujte Davida aj na Facebooku a Instagrame.


Pozostatky minulosti však Dubí reflektuje aj inak. Porevolučnú kultúru definujú aj Vietnamci, ktorí tu takisto úradovali vo veľkom. Ich stánky boli plné falošného značkového oblečenia, keramických trpaslíkov a ďalších gýčov. Keď klesol záujem o tieto produkty, budova tržnice sa premenila na varňu pervitínu a sklad zbraní. Poslednou pamiatkou na jej neslávnu minulosť  je vrak auta, ktorý symbolizuje jej trpkú minulosť.

Dávid Těšínský
Dávid Těšínský

Foto: Dávid Těšínský

Pochádzam z Prahy a venujem sa nezávislej fotografii, pričom sa zameriavam na rôzne subkultúry, netradičné komunity a príbehy ľudí, ktorí oslnia svojou inakosťou.
Uložiť článok

Viac článkov