Čo má spoločné Nelson Mandela a Marilyn Monroe? Okrem toho, že ich pozná celý svet, spája ich ešte niečo.

Každý z nich sa vyznačoval tým, že si mohol privlastniť skratku INFJ. Čo vlastne znamená? Skratka pochádza z angličtiny a vznikla spojením slov Introverted, Intuitive, Feeling a Judging, teda introvert, intuitívny, citlivý, súdiaci. Ide o jednu zo 16 typov osobností, ktoré vo svojej práci popísali Katherine Cook Briggsová a Isabel Briggs Mayersová. Ako zistíte či ste aj vy INFJ? Ak vás vystihuje týchto 6 vlastností, jednoznačne ste práve týmto typom osobnosti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vnímate najprv celkový obraz, až potom menšie detaily

Ak tomuto typu osobnosti predostriete nejaký plán, je pravdepodobné, že si najprv v mysli predstaví celkový obraz a až potom sa zameria na detaily. Týka sa to tak školského prostredia, ako aj bežného života. Taký študent si ľahko zapamätá tému ako celok, má však značný problém vybaviť si z učiva drobnosti a detaily, ako napríklad mená a dátumy. Podobne vnímajú INFJ aj ľudí. Nazerajú na osobu ako na celok, nezameriavajú sa napríklad len na výzor alebo spôsob vyjadrovania sa.

unsplash.com

Vyhovuje vám rutina

Osobnosti typu INFJ sú známe aj tým, že im vyhovuje rutina a majú radi, ak je všetko usporiadané a starostlivo zorganizované. Ideálne je, ak sa na všetko môžu vopred pripraviť a postupovať podľa stanoveného plánu.

Ste vodcom alebo radcom skupiny

Ak vaši priatelia potrebujú s niekým hovoriť a poradiť sa, na koho sa obrátia ako na prvého? Zvyčajne je to práve INFJ osoba. Práve tento typ osobnosti totiž dokáže vycítiť, čo sa od neho vo vzťahu očakáva a čo iní potrebujú. Sú to skvelí a empatickí poslucháči a ľudia sa s nimi jednoducho cítia dobre.

Prvý dojem

Nie je nič nezvyčajné, že prvý dojem z INFJ osobnosti nie je práve najvrúcnejší. Udržiavajú si totiž odstup a otvoria sa vám, až keď vás lepšie spoznajú. Nie je to nezáujem či nedostatok pozornosti. Je to obranný mechanizmus. Chcú si byť totiž istí, že vaše priateľstvo bude stáť na pevných základoch. Keď nadobudnú istotu, ukážu vám aj svoju zraniteľnú, citlivú stránku.

unsplash.com

Srdce vs myseľ

Typ osobnosti, o ktorom hovoríme, má pevne stanovené zásady a drží sa ich za každých okolností. Nejdú vždy s davom, konajú intuitívne. Nenechajú sa oklamať a nechajú, aby im srdce napovedalo, aké je v danej situácii to najlepšie riešenie.

Nechýba im kreativita

Každý v sebe ukrýva kúsok kreatívnej bytosti, niekto menej, niekto viac. INFJ kreativita jednoznačne nechýba. Spomeňte si napríklad na Oprah, Princa či Lady Gaga. Sú to svojskí, no srdeční a tvoriví ľudia.

Vedeli ste, že táto osobnosť vo svete vôbec nie je rozšírená? Môžu sa ňou pochváliť len 2 percentá ľudí na svete. Patríte k nim aj vy?

Pozri aj:Psychológovia tvrdia, že toto je najmilší typ osobnosti. Ak máte týchto 10 charakteristík, ste ním aj vy

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov