Výchova dieťaťa je nesmierne zodpovednosť.

A aj keď na to, ako správne vychovať dieťa neexistuje jednoznačný manuál, lepšie či horšie rady a nápady nájdete na každom kroku. Často sú však písané zo skúsenosti jediného človeka a to, čo funguje v jednej domácnosti, nemusí fungovať v ďalšej. Napriek tomu je však veľmi pravdepodobné, že ste doma ako dieťa dostali týchto 7 dobre mienených rád. Napriek tomu, že boli myslené dobre, nastal čas, aby ste im prestali veriť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Musíš si šetriť peniaze

Rady starých rodičov a rodičov sú neoceniteľné a dobre mienené, v modernej dobe už ale neraz nie sú vhodné. Aj keď šetrenie peňazí za určitým cieľom je určite chvályhodné, odopieranie si a šetrenie len kvôli dobrému pocitu z hromadenia peňazí veľmi užitočné nie je. Je síce skvelé mať rezervu, dnes už však môžete peniaze využiť vo svoj prospech bez toho, aby len tak ležali v zásuvke či na účte. Najmúdrejšie je financie správe investovať, avšak predtým, než tak urobíte, poraďte sa s niekým, kto sa v danej oblasti vyzná.

Ak sa do niečoho pustíš, musíš v tom byť najlepší

Touto radou sa riadia ľudia už celé generácie. Pozrite sa však na študenta v dnešnej dobe, musí toho stíhať toľko, že neraz nevie, čo skôr. Ako to teda všetko zvládnuť? Je nutné určiť si priority, vybrať si niečo, v čom chce človek vynikať a vedieť si určiť, čo až natoľko dôležité nie je. Byť najlepší vo všetkom, do čoho sa človek pustí, sa zdá byť v dnešnej dobe takmer nemožné.

unsplash.com

Pre úspech treba tvrdo pracovať

Veta, ktorú mnoho ľudí omieľa aj dnes, aj keď neplatí za každých okolností. Pozrime sa napríklad na ľudí ako Steve Jobs, Mark Zuckerberg a iných, ktorí nemuseli každý deň od rána do noci drieť v práci, ktorú neznášali, aby dosiahli úspech. Títo ľudia robili niečo, čo majú radi, išli za svojimi snami. A niekedy stačí mať len kúsok šťastia. Tvrdá práca a úspech nejdú vždy ruka v ruke. Ak budete pracovať na mieste, ktoré vás ubíja, nie je isté, že dosiahnete želané výsledky, aj keby ste sa šli pretrhnúť.

Musíš získavať stále viac vedomostí

Neraz trápime hlavy detí tým, že do nich nalievame vedomosti, ktoré im v budúcom živote nijak nepomôžu a poľahky si ich môžu nájsť na internete, ak ich budú potrebovať. Je pekné vedieť spamäti všetky matematické vzorce či vymenovať všetkých spisovateľov z obdobia romantizmu, aj spolu s ich dielami, oveľa dôležitejšie je však vedieť, kde a ako správne a efektívne potrebné informácie vyhľadať a overiť.

Musíš mať spoľahlivú prácu

Toto pravidlo zničilo sny už mnohým ľuďom. Dieťa chce byť neraz spisovateľom, maliarom alebo sa chce venovať hudbe, rodičia však nepopustia. Boja sa, že sa ich dieťa nedokáže uživiť a radšej mu nanútia vzdelanie lekára, právnika či ekonóma, ktoré ho ale vonkoncom nezaujíma. Svet sa však mení každým dňom a nikdy neviete, aké povolanie bude žiadúce napríklad o 20 rokov, nemôžete vedieť, v čom sa človek nájde.

unsplash.com

Kariérny postup je známkou úspechu

Mnoho ľudí žije s predstavou, že najlepší kariérny postup je ten vertikálny, to znamená vypracovať sa z rádového zamestnanca na riaditeľa spoločnosti. Zabúdame však na horizontálny pokrok, rozširovanie znalostí a vedomostí. V dnešnej dobe, keď môže byť povolaním aj záľuba, to až také náročné byť nemusí. Ak napríklad dieťa neprospieva v dejepise či matematike, ale má rado kreslenie, investujte radšej do rozvoja záľuby než do niečoho, čo bude dieťa robiť nasilu.

Dieťa musí byť stredobodom vesmíru

Samozrejme, dieťa si vyžaduje starostlivosť a pozornosť, všetkého však s mierou. Ak chcete vychovať sebestačnú, zodpovednú a nezávislú osobnosť, dajte dieťaťu priestor, nech sa samo rozhoduje. Ak sa budete pokúšať za každú cenu dieťa pred všetkým ochrániť, napokon nebude schopné samo čeliť realite, keď na to príde čas.

Okrem týchto niekoľkých rád si detskí psychológovia myslia, že je čas prekopať omnoho viac princípov výchovy. Napríklad, nie je vhodné nútiť dieťa, aby len ticho sedelo a počúvlo každý váš povel. Skúste namiesto toho otvorene komunikovať a pýtať sa aj na názory dieťaťa. Zapojte ho do svojho života, neberte dieťa ako doplnok, ktorý nič nedokáže. Dajte mu priestor, aby mohlo rozvíjať svoju kreativitu a kritické myslenie. Len tak sa z neho stane dospelý jedinec schopný čeliť realite.

Pozri aj: Snímky mozgu dokázali, že tento muž je najšťastnejším človekom na svete. Toto sú 3 rady, ktorými sa riadi

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov