Všimli ste si, ako pred časom zaujali ľudí omaľovánky pre dospelých?

Malo to svoj dôvod, dnešný digitálny svet nás totiž svojimi požiadavkami takmer privádza do šialenstva a náš mozog doslova túži po kreativite – či už je to maľovanie, hrnčiarstvo alebo varenie z prísad, ktoré si sami vypestujete vo svojej eko záhradke.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kreatívne tvorenie rôzneho druhu, ako napríklad šitie, háčkovanie, vyrezávanie z dreva a množstvo iných, si vyžadujú našu pozornosť a sú to činnosti, pri ktorých dochádza k opakovaniu istých procesov. Okrem toho je to niečo, v čom sa môžeme neustále zlepšovať, rásť a napredovať.

Psychológ Mihaly Csikszentmihalyi tvrdí, že kreatívna tvorba nám umožňuje dostať sa do akéhosi „flow“ stavu, kedy je tvorenie pre nás zároveň výzvou a precvičovaním už nadobudnutých schopností. Presne toto si ľudia začínajú čoraz viac uvedomovať, veď umenie sa ako terapia využíva už stáročia, pričom svoj najväčší rozmach tento druh terapie dosiahol po prvej svetovej vojne, kedy bolo potrebné vojakom poskytnúť úľavu od útrap, útechu a pocit zmysluplnosti.

Foto: unsplash

Vojaci sa domov vracali ranení a s posttraumatickou stresovou poruchou a pletenie či vyrábanie košíkov bolo pre nich neraz záchranou. Okrem toho, že aspoň na moment nemysleli na bolesť, činnosť im pomohla vrátiť sa do sveta, kde nezúri vojna a uplatniť sa v ňom. Zdá sa, že umenie ako liečenie duše sa teraz vracia a zaujalo nielen umelcov telom a dušou, ale aj vedcov z rôznych oblastí.

Jeden z výskumov sa zameriaval konkrétne na pletenie a ľudí sa v online výskume pýtali, ako im táto činnosť pomáha. Ukázalo sa, že pletenie im pomáha nielen zrelaxovať a odbúrať stres, ale dodáva im tiež pocit, že robia niečo dôležité, že sú súčasťou tradície. Tí, ktorí sa venovali pleteniu, boli šťastnejší a zlepšili sa aj ich kognitívne schopnosti, ako napríklad pamäť a schopnosť riešiť problémové situácie.

Foto: unsplash

Umenie sa využíva dokonca už aj v oblasti klinických porúch. Napríklad, pacienti trpiaci anorexiou trpeli nižšou mierou úzkosti, ak mohli na moment odpútať svoje myšlienky od jedla a venovať sa kreatívnej činnosti. Až 74 percent jedincov uvádza, že kreatívna činnosť im pomohla odpútať sa od problémov a vtieravých myšlienok. Okrem toho, pletenie nepomáha len pacientom, ale aj zdravotným sestrám.

Tieto tvrdenia potvrdilo mnoho výskumov a či už ide o deti, mladých, starých, mužov či ženy, zdá sa, že kreatívna tvorba je prospešná pre každého z nás. Neváhajte teda, nájdite si čas a priestor a popustite uzdu svojej kreativite. Uvidíte, že sa vám bude žiť aspoň o malý kúsok ľahšie.

Pozri aj: Ste kreatívnym človekom? Ak áno, pravdepodobnosť, že vás postihne toto psychické ochorenie, je až o 90% vyššia

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov