Kedysi boli tresty bežnou súčasťou výchovy a vzdelania.

Aj keď od tých čias vzdelanie urobilo výrazný pokrok, vaši rodičia či starí rodičia si možno ešte spomenú, že museli za trest stáť v kúte alebo dostali po prstoch trstenicou, či pravítkom. Dnes je už takéto trestanie neprípustné, najmä z pohľadu žiakov a ich rodičov. Napriek tomu sa k nemu občas učitelia uchýlia a niekedy to pôsobí, ako by cieľom trestu nebola výchova, ale osobná pomsta.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kľačanie na mrazenom hrášku

V ázijských krajinách je čoraz bežnejšou praxou nechať neposlušných žiakov kľačať na mrazenej zelenine, ako napríklad hrášok, ryža či kukurica, po dobu niekoľkých hodín, a to s rukami zdvihnutými do vzduchu. Jedna žiačka nezvyčajne krutý trest zdokumentovala a zavesila na internet, za čo ju následne vylúčili zo školy. Nie je to však ojedinelý prípad a boli dokonca zdokumentované prípady, kedy rodičia nútili deti kľačať na rozpálenom betóne či na strúhadlách na syr. Istí starí rodičia z Floridy však zašli ešte ďalej, keď  svojho vnuka donútili kľačať 9 hodín denne po dobu desiatich dní.

pixabay.com

Držanie za ruky

Roztržky medzi študentmi nie sú ničím výnimočným a títo dvaja dostali ultimátum. Mohli sa nechať vylúčiť zo školy alebo sa 15 minút pred zrakmi celej školy držať za ruky. Vybrali si druhú možnosť, nevedeli však, aké utrpenie ich čaká. Ostatní sa im vysmievali a nahrávali ich na video. Nadávali im a útočili na ich sexuálnu orientáciu. Nálepky, ktorú sa im takto podarilo získať, sa už tak skoro nezbavili.

Značkovanie

Rodičom z Floridy sa nepozdávalo, aký výkon podáva ich dieťa v škole, rozhodli sa ho preto potrestať nezvyčajným spôsobom. Niekoľko hodín musel stáť v rušnej časti mesta s výsmešnou ceduľou. Po tom, čo prepadol v niekoľkých predmetoch, musel takto tráviť dokonca celé jarné prázdniny.

Obojok hanby

Istá učiteľka z Floridy sa rozhodla, že žiakov potrestá svojským spôsobom. Kedysi pracovala ako veterinárka, zaobstarala preto študentom obojky, ktoré sa dávajú zvieratám, aby si nehrýzli poranenia. Čoskoro sa na ňu však začala valiť vlna kritiky, nadšení neboli žiaci ani ostatní učitelia, aj keď sa bránila, že išlo len o žart.

pixabay.com

Jedenie z podlahy

Istý žiak bol potrestaný za to, že sa mu podarilo rozliať žbán vody. Musel jesť zo zeme. Vedenie školy sa po sťažnostiach bránilo, že v jedálni nebolo dostatok miesta na sedenie. Zvláštne však že, sa nedostali ani tácku a jesť museli z kúska papiera. Škola sa žiakom dokonca vyhrážala, že ak o treste niekomu povedia, budú musieť ostať po škole. Trest trval dlhých 10 dní a následkom bola žaloba, po ktorej bolo študentom vyplatené odškodné.

Popísanie fixkou

Naučiť sa čítať nie je pre dieťa ľahká záležitosť, obzvlášť v prípade, ak je pod tlakom. Istý učiteľ sa rozhodol, že žiakom, ktorým ide čítanie pomalšie, dá na výber. Buď sa vzdajú prestávky, alebo sa nechajú popísať fixkou. Samozrejme, rodičia neboli nadšení, keď sa im deti vrátili zo školy ako omaľovánky.

Odstrihnutie vlasov

Jedného rána sa žiačka na vyučovaní hrala so svojimi čerstvo zapletenými vrkočmi. Učiteľku to natoľko hnevalo, že si žiačku zavolala k stolu, schmatla nožnice a vrkoč jej odstrihla. Žiačka tvrdí, že vyučovanie nenarúšala a k stolu sa vrátila s plačom a za výsmechu spolužiakov. Učiteľka sa ospravedlnila a za svoje konanie dostala pokutu.

pixabay.com

„Nikto ťa nemá rád“

Takéto niečo nepadne dobre nikomu, ešte menej však autistickému dieťaťu. Alexa učiteľka poslala za riaditeľom, pretože narúšal vyučovanie. Keď odišiel, spustila sa diskusia o tom, čo trieda nemá na Alexovi rada. Keď sa chlapec vrátil, musel si vypočuť výpočet všetkých svojich nedostatkov a učiteľka dokonca otvorene priznala, že ho nenávidí. Všetko zavŕšilo hlasovanie triedy o tom, či má Alex z triedy odísť, alebo ostať. Väčšina hlasovala proti nemu, musel preto triedu opustiť. Napriek tomu, že učiteľka čelila žalobe, ostala na svojom mieste aj naďalej.

Falošný ples

Mimoriadne krutého zaobchádzania sa dočkala žiačka zo školy z Mississippi po tom, čo chcela prísť na ples v smokingu v sprievode svojej priateľky. Pôvodne im škola tvrdila, že ples kvôli nim musela zrušiť, následkom čoho ich žiačka zažalovala za diskrimináciu. Škola im teda sľúbila náhradný ples, kým sa však skutočný ples odohrával, žiačka so svojou priateľkou boli poslané do miestneho country klubu, kde bolo okrem nich niekoľko mentálne postihnutých žiakov. Za poníženie a spôsobenú traumu musela škola zaplatiť žiačke vysoké odškodné.

Zatváranie do šatníka

Ako deti sme sa takmer všetci báli tmavej skrine, šatníka či príšer pod posteľou. Preto bolo nanajvýš nevhodné, keď sa učiteľ z Houstonu rozhodol, že za trest bude deti zatvárať do tmavého šatníka. Ďalší učiteľ urobil to isté a dokonca na 5 ročného žiaka zabudol. Keď sa dlho nevracal zo školy domov, vydali sa ho hľadať rodičia a objavili ho v šatníku vydeseného a pomočeného.

S akým najzvláštnejším školským trestom ste sa stretli vy?

Pozri aj: 10 náročnejších filmov, ktorých myšlienku pochopia len skutočne inteligentní ľudia. Videli ste ich všetky?

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov