Názory na to, či je ľahké alebo ťažké odhadnúť osobnosť, sa líšia. Niektorí vravia, že sa to dá úplne jednoducho. Iní zastávajú názor, že je to takmer nemožné.

Koľko máte vo svojom okolí priateľov, ktorých by ste označili ako charizmatických? Zrejme máte niekoľko milých, vtipných a priateľských, sú však charizmatickí? Ľudí väčšinou odhadujeme na základe toho, čo nám navráva intuícia. Vedeli ste však, že charizma človeka sa dá „vypočítať“?

Článok pokračuje pod videom ↓

S nápadom kvantifikácie charizmy jedinca prišiel tím výskumníkov z univerzity v Toronte na čele s Konstantinom O. Tskhay. Ak ste sa práve vydesili pri pomyslení na množstvo štatistiky a nekonečných dotazníkov, ktoré k tomu treba, môžete si vydýchnuť. Podľa výskumníkov je to totiž úplne jednoduché.

Stačí odpovedať na šesť otázok, aby ste zistili, do akej miery ste charizmatickí. Štúdia bola dokonca uverejnená v časopisoch ako Journal of Personality and Social Psychology či The Wall Street Journal.

pexels.com

Každému z uvedený tvrdení prideľte počet bodov od 1 do 5

1 pritom zodpovedá tvrdeniu „vôbec nesúhlasím“ a 5 tvrdeniu „úplne súhlasím“-

  • Som niekto, kto je stredobodom pozornosti v miestnosti.
  • Som niekto, kto má schopnosť ovplyvniť iných ľudí.
  • Som niekto, kto dokáže stáť na čele skupiny.
  • Som niekto, kto dokáže vytvoriť príjemnú atmosféru.
  • Som niekto, kto sa často na ľudí usmieva.
  • Som niekto, kto dokáže vychádzať s kýmkoľvek.

Máte? Teraz si spočítajte počet bodov, ktoré ste si pridelili a vydeľte to číslom 6. Výsledok, ktorý vám vyjde označuje, aká je vaša charizma.

Ak číslo, ktoré vám vyšlo, je vyššie ako 3,7, znamená to, že ste charizmatickejší ako priemerná osoba.

Vytvoriť túto metódu nebolo jednoduché, aj keď to tak môže na prvý pohľad pôsobiť. Predtým, ako tento test uzrel svetlo sveta, bolo vykonaných mnoho štúdií, ktorých sa zúčastnilo viac ako tisíc účastníkov. Ich úlohou bolo ohodnotiť sa za pomoci škály, ktorá popisovala vlastnosti, ktoré sa väčšinou pripisujú charizmatickým jedincom.

Ukázalo sa, že dôležité sú najmä dva faktory, a to vplyv, teda schopnosť chopiť sa vodcovstva a ovplyvňovať názory jedincov a prívetivosť, teda schopnosť vychádzať s ľuďmi a získať si ich.

pexels.com

Viete čo je na tomto teste zaujímavé, okrem toho, že je jednoduchý? Pokiaľ hodnotíme sami seba a porovnávame to s hodnoteniami zo strany ľudí z nášho okolia, výsledky sa líšia. Nazeráme na seba ináč, než na nás nazerajú iní. Buď sme k sebe príliš kritickí, alebo si svoje chyby neuvedomujeme. V tomto prípade to však neplatí.

Načo je tento test dobrý? Nielen na to, aby ste o sebe niečo zistili. Je dôležitý aj pri budovaní vzťahov. Témou charizmy sa zaoberalo už niekoľko štúdií a univerzít. Väčšina sa však venovala charizme, ktorou disponujú vodcovia. Táto sa naopak venuje charizme „obyčajného“ človeka.

Nakoľko ste charizmatický vy? Ak vám vyšiel nízky výsledok, nerobte si starosti. Test nie je všetko, nedokáže odhaliť celú vašu osobnosť. Okrem toho, vedeli ste, že charizme sa dá naučiť?

Pozri aj: Toto je 11 znakov každej nezabudnuteľnej ženy

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov