Nebojte sa, nebudeme testovať vaše matematické schopnosti.

Základná schopnosť, ktorú k vyriešeniu hádanky potrebujete, je totiž kreatívne myslenie. Pri tejto tabletkovej hádanke nepotrebujete poznať matematické vzorce, teorémy, fyziku či chémiu. Stačí, ak zapojíte kreativitu a potrápite trochu svoje mozgové závity. Ste pripravení?

Článok pokračuje pod videom ↓

Hádanka znie nasledovne

Predstavte si, že sa vo svete vedy práve stala úžasná vec. Chemikovi sa podarilo vynájsť veľmi zaujímavé tabletky. Rozhodol sa, že ich farebne odlíši na červené a na modré. Ak by ste si naraz vzali červenú aj modrú tabletku, nadobudli by ste skvelé superschopnosti. Museli by ste si však dávať nesmierny pozor, pretože zvýšenie dávky čo i len o jedinú tabletku z modrej a z červenej várky by vás mohlo zabiť.

Predstavte si, že chemik vám také tabletky ponúkne. Ak chcete získať superschopnosti, musíte si vziať jednu červenú a jednu modrú tabletku. Chemik vám preventívne dá ešte jednu červenú a jednu modrú navyše, keby ste náhodou jednu stratili. S tabletkami vo vrecku sa vyberiete domov. V hlave máte už kopec nápadov, čo s nimi, ako superschopnosti využiť, stane sa však niečo nečakané.

Cestou domov vás unesú a zatvoria vás do tmavej miestnosti. Vy síce máte vo vrecku 2 modré a 2 červené tabletky, v miestnosti je však taká tma, že nedokážete rozoznať, ktorá je akej farby. Ako si zaistíte superschopnosti tak, aby ste sa mohli zachrániť ale zároveň tak, aby ste sa nepredávkovali a nezomreli?

unsplash.com

Teraz si doprajte chvíľku času na premýšľanie. Riešenie hádanky sa ukrýva v jednoduchosti, vôbec nie je také náročné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Riešenie hádanky je nasledovné

Ak sa vám nad hádankou už viac nechce premýšľať, alebo si len jednoducho chcete overiť správnu odpoveď, riešenie je nasledovné. Ak by ste chceli nadobudnúť superschopnosti, aby ste sa mohli oslobodiť a s únoscami sa porátať, nemusíte bezpodmienečne vidieť, akú farbu majú tabletky, aby ste sa nimi nepredávkovali.

Máte dve červené a dve modré tabletky, stačí teda, ak každú prelomíte na polovicu a jednu polovicu z každej prehltnete. Takýmto spôsobom si zaručene vezmete dve polovice z modrej a dve polovice z červenej tabletky. Nepredávkujete sa, budete mať superschopnosti a ešte vám štyri polovice tabletiek, teda dve celé tabletky, ostanú, keby ste ich potrebovali využiť niekedy v budúcnosti.

unsplash.com

Podarilo sa vám vyriešiť hádanku? Podeľte sa s nami v komentároch.

Pozri aj: Táto virálna kávová hádanka potrápila ľudí na celom svete. Ako rýchlo ju dokážete vyriešiť?

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov