História ľudstva je plná povier a zvláštnych dezinformácií, ktorými sme sa kedysi riadili.

Ešte aj dnes sa poverčiví ľudia vyhýbajú čiernym mačkám, piatok trinásteho vyvoláva u niektorých doslova hrôzu a ak môžu, ani nevyjdú z domu. Nedokážeme sa zbaviť poverčivosti napriek tomu, že dnes už si javy dokážeme vysvetliť aj inými spôsobmi. Napríklad ak udrie blesk, vieme, čo ho spôsobilo, a nemusíme sa báť, že sa na nás valí boží hnev za to, že sme neobetovali barana. Aj tomu totiž kedysi ľudia verili.

Článok pokračuje pod videom ↓

Materské mlieko je menštruačná krv

Aj keď krv a mlieko nemajú veľa spoločného, od čias antického Grécka až do stredoveku sa verilo, že je to v podstate to isté. Aristoteles tvrdil, že krv sa zohriala, zrazila sa a pôsobením horúceho vzduchu zmenila svoju farbu z červenej na bielu. Zrejme to však nemal domyslené celkom do konca, keďže ženy nie sú teplovzdušné balóny.

Diabolský kel

V Británii sa v období stredoveku verilo, že medzi lístkami kelu a kapusty sa ukrývajú malé diabolské stvorenia. Ak ste ich zjedli, hrozila vám choroba. Preto sa pred varením do stonky tejto zeleniny narezával kríž a v niektorých častiach krajiny sa tak robí ešte aj dnes.

unsplash.com

Podhodené dieťa

Stredovek bol vskutku zvláštnym obdobím. Okrem toho, že v kapuste prebýva diabol sa napríklad verilo, že víly občas unášajú deti a zamieňajú ich za iné. Ako rodičia zistili, že majú podhodené iné dieťa? Keď nedávalo pozor, vhodili mu do polievky topánku. Ak sa dieťa zasmialo, znamenalo to, že ho podhodila víla, pretože skutočné dieťa by sa predsa nikdy nesmialo na tom, že má topánku v polievke.

Necestujte vlakom, zošaliete

V preplnenom vlaku plnom spoluobčanov, študentov a seniorov sa to môže stať poľahky. Medzi rokmi 1850 až 1860 sa cestovanie vlakom tešilo narastajúcej popularite, zároveň ho však opriadalo mnoho povier. Verilo sa napríklad, že cestovanie vysokou rýchlosťou môže človeku spôsobiť nepríčetnosť. Trmácanie sa zboku na bok malo poškodiť nervy v mozgu, následkom čoho ľudia za jazdy vyskakovali z vlaku.

unsplash.com

Strigy kradli penisy

V 15. storočí sa verilo, že strigy dokážu zariadiť, aby mužom zmizol penis. Penisy však nekradli len tak pre zábavku, ale držali ich ako svojich domácich miláčikov. Údajne ich dokonca kŕmili ovsom ako koníčkov.

Liečba lobotómiou

V roku 1946 prišiel lekár menom Walter Freeman s novou liečebnou metódou. Veril, že depresiu a iné psychické ochorenia efektívne vylieči tak, že vezme dláto, ponad oko ho zapichne do mozgu a trochu ním pohýbe, aby znefunkčnil oblasť mozgu zodpovednú za emócie. Procedúra sa stala natoľko slávnou, že si dokonca zriadil aj dodávku, v ktorej zákrok vykonával ako na bežiacom páse. Občas sa zdalo, že jeho metóda funguje, častejšie však spôsobila krvácanie do mozgu, paralýzu a trvalé poškodenie mozgu.

Kontinent Mu

Okolo roku 1800 sa archeológ Augustus Le Plongeon rozhodol, že napíše prácu o pôvode Mayskej civilizácie. Podľa neho je jej domov na kontinente s názvom Mu. Okrem toho tvrdil, že aj Egypt bol založený utečencom z kontinentu Mu. Pre svoje tvrdenia však nemal absolútne žiadne dôkazy.

Vraždiaca menštruácia

Plínius ženy asi príliš v láske nemal. Tvrdil totiž, že počas menštruácie dokážu prekliať úrodu, zahmlia jasné zrkadlo, otupia ostrú čepeľ noža, pobláznia psy, zhrdzavie kvôli nim železo a jediným pohľadom zabijú celý roj včiel. Aby však nehovoril len o negatívach, spomenul, že menštruujúca žena má vraj schopnosť odohnať blížiacu sa búrku.

unsplash.com

Mužíčkovia v spermiách

Podľa Aristotela vyzerala každá mužská spermia ako matrioška. Veril totiž, že v každej spermii sa ukrýva malý mužíček a v ňom sa ukrývajú ďalšie spermie. Okrem toho tvrdil, že žena je len niečo ako inkubátor, ale k splodeniu nového života nijak ináč neprispieva.

Ryšaví upíri

Trendom 11. storočia boli upíri. Verilo sa, že ktokoľvek, kto sa narodil s nezvyčajnou črtou, ako napríklad s ryšavými vlasmi, nezvyčajnou farbou očí či rázštepom podnebia, predstavuje pre spoločnosť hrozbu. Ľudia sa báli, že také deti sa po smrti premenia na upírov.

Lúče šľahajúce z očí

Platón prišiel taktiež s niekoľkými zaujímavými teóriami. Jedna z nich tvrdila, že ľuďom z očí vychádzajú neviditeľné lúče, tie sa odrážajú od predmetov a posielajú informácie späť do očí. Tak si predstavoval fungovanie zraku. V hĺbke duše však bol romantik a tvrdil, že ak sa stretnú pohľady dvoch ľudí, ktorí k sebe patria, lúče z ich očí sa navzájom prepletú.

unsplash.com

Liečba ginom

Gin pôvodne neslúžil len ako nápoj, ale ako liek na zlé trávenie. Okolo roku 1700 však mal ešte celkom iné zloženie ako dnes a v podstate by sa dal považovať za jed.

Aj keď sa o histórii učíme veľa, zdá sa, že nás vždy má čím prekvapiť.

Pozri aj: Ak by ste žili v minulosti, je možné, že by ste zomreli jedným z týchto 10+ mimoriadne krutých spôsobov

buzzfeed
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov