Iste ste sa už aj vy stretli v práci s človekom, ktorý nedbal na city iných, no predsa sa mu darilo.

Aj ten najemaptickejší človek, ktorý sa v každom snaží nájsť kúsok dobra, občas natrafí na človeka, v ktorom to dobro jednoducho nevidí. Taký arogantný jedinec, ktorý urobí čokoľvek pre vlastný úspech, sa nájde takmer všade. Ako je možné, že práve takým sa väčšinou darí najviac?

Článok pokračuje pod videom ↓

Evoluční psychológovia si myslia, že prospievame, keď si navzájom pomáhame. Máme radi ľudí, ktorým ak pomôžeme, pomôžu nám tiež. Ak porovnáte pracovný kolektív, kde si každý hľadí len to svoje a nie je pre vás ochotný pohnúť ani prstom, ba na vás ešte požaluje šéfovi, že ste boli na káve o tri minúty dlhšie a kolektív, kde si s kolegami môžete vybehnúť do kina a pred šéfom sú ochotní zakryť aj polhodinové meškanie, kde by ste sa cítili lepšie? Aj keď by mali byť úspešnejší tí dobrí ľudia, neraz to tak nie je a darí sa práve tým, ktorí vás ostrými lakťami pokojne pripravia aj o posledný kúsok trpezlivosti a viery v spravodlivosť.

Prečo sú teda arogantní ľudia úspešní? Psychológovia si myslia, že za to môže týchto 5 dôvodov.

Neboja sa vyjadriť svoj hnev

Koľkokrát ste v práci už doslova kypeli od zlosti, no všetky sťažnosti ste si nechali na doma, kde sa o tom šéf nedozvie? Toto arogantní ľudia nerobia. Povedia svoj nepríjemný názor do očí komukoľvek a kedykoľvek. A nikto nemá rád, keď na neho niekto vysype všetko, s čím je nespokojný. Pôsobí to zastrašujúco, nanešťastie je však práve zastrašovanie neraz tou najkratšou cestou k úspechu.

unsplash.com

Sú nároční

Ako zrejme viete z vlastnej skúsenosti, s arogantným človekom vôbec nie je ľahké vychádzať. Dokazujú to aj štúdie, kde sa skúmala osobnosť jedincov a ukázalo sa, že tí arogantní sú najmenej priateľskí. Má to však svoje výhody. Keď sa priateľský, empatický človek dostane do potýčky s arogantným jedincom, hádajte, kto „vyhrá“. Empatický človek sa napokon vyčerpane vzdá a ten arogantný má opäť voľnú cestu.

Sú dominantní

Ďalšou súčasťou výskumu bolo zisťovanie miery dominantnosti a ukázalo sa, že tá arogantným jedincom jednoznačne nechýba. A ako iste viete, dominancia má množstvo nesporných výhod, a to nie len v pracovnej sfére. Dominancia totiž neraz pôsobí príťažlivo aj pokiaľ ide o hľadanie partnera.

Myslia si, že sú niečo viac

Aj keď arogancia a narcistická povaha nie sú to isté, majú mnoho spoločného. V oboch prípadoch má jedinec pocit, že je niečo viac. Že je múdrejší, krajší, schopnejší ako ostatní. A aj keď sa to nezdá, aj takýto pocit nadradenosti im uľahčuje život a vedie k úspechu.

unsplash.com

Neboja sa útočiť

Arogantní ľudia nechodia okolo horúcej kaše a ak sú s niečím nespokojní, povedia to. Zvyčajne však svoju nespokojnosť smerujú priamo na človeka. Pre nich chyba nie je niečo, čo sa stalo a treba to napraviť. Chybou ste pre nich vy sami. Ako sme už spomínali vyššie, takéto správanie je zastrašujúce a ľudia neraz radšej ustúpia z cesty, ako by mali čeliť niekomu arogantnému.

Arogancia je problém, ktorému ľudstvo čelí už od nepamäti. Vždy sa nájdu takí, ktorí svojím správaním terorizujú svoje okolie a takí, ktorí sa snažia proti moci arogantných bojovať. Do ktorej skupiny patríte vy?

Pozri aj: 10 spôsobov, ako sa stať pozitívnejším človekom

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov